Милан Ливада

Милан Ливада

уторак, 5. април 2016.

ХАШКИ ТРИБУНАЛ ОСЛОБОДИО ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА

156. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 05.04.2016.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ХАШКИ ТРИБУНАЛ ОСЛОБОДИО ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА  

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 156. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
У недељи од 28.03. до 03.04.2016. године у Србији се десило нешто неочекивано. Хашки трибунал, који је задуго српски род завио у црно, ослободио је Војислава Шешеља. Часни француски судија Жан Клод Антоанети, после дугог читања и тумачења пресуде, поентирао је изјавом: "Војислав Шешељ је слободан човек!" За наше истраживање и посматрање ова ослобађајућа пресуда има велики значај зато што је Шешељ био више-струко инволвиран у грађански рат у Хрватској 1991-1995. године, на страни Републике Српске Крајине. Једини је сопственом реториком равноправно парирао хрватској ратној и расистичкој пропаганди. Суд је то препознао као политичку и ратну пропаганду, а не као злочине, како су му српски непријатељи спочитавали. То, дакако, није правоснажна пресуда, али се надамо да се у овом случају неће поновити хашка непревда.
Чудовишна су негативна реаговања на Шешељеву слободу! Хрватска и муслиман-ска исчуђавања и неприхватања одлуке овог антисрпског међународног суда, који је судио у њихову корист, сем овог случаја, су очекивана. Чуде бројна оспоравања српских ауто-шовиниста, који предњаче у самопорицању српских вредности и заговорника људских права за Србе. Шешељу држава Србија баш ништа није помогла у току дванаесто-годишњег тамновања у хашким казаматима. Истина, он је ту помоћ одбијао! Поразна су била за чути, родољубивим Србима, сведочења српских адвоката, који су бранили хашке оптуженике. Кад су им се пружиле ретке прилике, да на некој од телевизија наступе, чули смо како држава Србија није помагала своје поданике, штавише одмагала је где је год могла?! И прва два државна званичника, које је Шешељ произвео у политичаре, реаговала су уздржано. Шеф државе је рекао да је индиферентан према пресуди, и да је Хаг мера за Србина, да ли је тамо осуђен или ослобођен! Премијер је рекао да нема анимозитета према Шешељу, али је проблем његова политика, против које ће се борити.
Сви противници Шешељеве слободе су били видно разочарани што се то десило у време предизборне кампање. Остаје да се види колико ће да порасте рејтинг Српске радикалне странке и њеног вође. Јер, Шешељ је од почетка вишестраначја био политичар, који је изазивао највише потреса на српској политичкој сцени.

Милан Ливада  



Нема коментара:

Постави коментар