Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 20. април 2016.

ВАЖНО ЈЕ УЧЕСТВОВАТИ

158. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 19.04.2016.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ВАЖНО ЈЕ УЧЕСТВОВАТИ  

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 158. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 11. до 17.04.2016. године, бележимо крајишко учешће на Салону књига у Новом Саду. Временом је прерасло у традицију да Крајишки привредник редовно учествује на чувеном Сајму књига у Београду, као и на споменутој културној војвођанској манифестацији. Тај крајишки улазак у сајамски амбијент, поред великих издавача као што је рецимо Матица српска, можемо да оценимо оним олимпијским начелом - важно је учествовати. - Већ сам стекао лепу позицију и у Београду и у Новом Саду. Упознао сам многе људе из великих издавачких кућа, као и оне из менаџмента на оба сајма. Брзо и лако се о свему договоримо - објашњава Мирко Радаковић, оснивач и директор Крајишког привредника. Његовом заслугом се,  у ствари, дешава ова сајамска презентација крајишке књиге. Мирко је све то започео, окупља ауторе и књиге, довози, поставља и односи сајамске експонате и сваки дан проводи на штанду, прима госте и посетиоце и даје објашњења на постављена питања, па чак и продаје књиге. Штавише, највећи део трошкова учешћа на сајмовима плаћа својим новцем! То је посвећеност и ангажман за свако поштовање.
На овогодишњем новосадском Салону књига су била изложена 143 наслова. У првом плану је био још врућ, тек из штампе изашао први контингент Зборника радова са округлог стола насловљеног: Историјски услови настанка, слома и последице нестанка Републике Српске Крајине. Међу тим корицама се налази више од 50 висококвалитетних радова, од исто толиког броја научних радника, војних команданата у хрватском грађан-ском рату, новинара и других посленика писаног стваралаштва. За настанак тако вредне књиге - вансеријског вишеструког сведочанства о нашој крајишкој голготи сву заслугу сноси Мирко Радаковић. На крајишком штанду, међутим, није било места за Ратни Дневник мр Милета Дакића, исто тако вансеријског и јединственог сведочанства тога жанра о изгубљеном рату у Крајини. Колико је аутору овог записа познато највећи  беспоштедни критичари и негатори Дакићевог Дневника су Крајишници из круга око Крајишког привредника. То је селективан и једностран приступ, у којем постоји само сопствено мишљење, а другачији погледи се не уважавају, већ поричу до непријатељства! Нема оног култивисаног начела: књигом на књигу, него се оспорава и клевеће аутор, пошто ваљда недостаје аргументација, а и знање да се напише књига са контрааргументацијом! Тако никад нећемо доћи до пуне истине о нечувеном страдању Крајишника, јер је многима стало да све остане у маглама тајновитости.

Милан Ливада




     

Нема коментара:

Постави коментар