Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 7. децембар 2019.

КАКО ЈЕ АУСТРИЈСКИ НОБЕЛОВАЦ ИСТИНОМ БРАНИО СРБЕ?!


336. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 03.12.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

КАКО ЈЕ АУСТРИЈСКИ НОБЕЛОВАЦ ИСТИНОМ БРАНИО СРБЕ?!
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 336.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина".
            У недељи од 25. новембра  до 01. децембра 2019. забележили смо подсећање на необичност и реткост да је аустријски нобеловац истином бранио Србе?! Позната издавачка кућа "Прометеј" у Новом Саду организовала је 29. новембра представљање две књиге овогодишњег нобеловца Петера Хандкеа, па су том приликом промотери подсетили како је тај честити и истинољубиви велики писац својим сународницима Немцима, целој Европи и целом свету указивао да је НАТО  агресија злочин према Србима и да ми нисмо урадили оно због чега су нас бомбардовали. Имао је због тога грдне невоље. Био је каштигован и оспораван иако је неспорно био велики писац, признат у целом свету, али му агресивна политика није могла опростити што брани Србе које су они прогласили за геноцидан, иако су Срби уз Јевреје били најстрадалнији народ баш од немачких агресора. У томе је посебност ове приче да је Немац истином бранио Србе од лажних оптужби.
            Овогодишња Нобелова награда за књижевност Петеру Хандкеу потврдила је уметничку вредност његовог стваралаштва и запрепастила српске непријатеље  у окружењу што му је додељено највише међународно признање. Бесмислени су били протести и захтеви из Хрватске, Босне и Херцеговине и Албаније: 1/ да Хандке не заслужује Нобелову награду јер је подржавао Милошевића и тобоже српску агресију и 2/ да му се због тога ово високо признање одузме!? Таквим поступком је испољена невероватна плиткост балканске политичке елите која се усудила да из мржње према Србима испостави такав захтев и обрука се, јер се ради о врхунском књижевнику и његову делу, уз то Немцу, пе је захтев разумљиво одбијен! 
            Нису се Срби, бар до сада, ничим вредним одужили великом књижевнику Хандкеу, који је у време свеопште медијске сатанизације Срба одговорио тим лажним пропагандистима: "Ви господо лажете, нису Срби криви за то што им подмећете, они бране само своје право на слободу..." Чуло се да ће можда бити сабрани и објављени у једној књизи сви есеји које је Петер Хандке написао у одбрану Срба, чиме би се колико толико незахвални надлежни српски прваци одужили великом и поштеном писцу.
            Пишући овај осврт на поступак Немца нобеловца Хандкеа сетио сам се приче српског писца Радомира Смиљанића на став једног другог Немца нобеловца, који је пре три четири деценије био председник Бундестага Западне Немачке. Причао је Смиљанић, који је преводио са немачког,  да су били добри пријатељи као два књижевника, а он му је дословце рекао да ће тадашњу Југославију до темеља разорити, а он му није веровао!? Видимо овде два антипода: Немца који је припремао разарање Југославије и оптужио Србе и нашег савременика Немца који је бранио истину и лажно оптужене Србе!

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар