Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. децембар 2019.

О ЈЕЛОВНИКУ И КУЛИНАРСТВУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ


339. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 24.12.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

О ЈЕЛОВНИКУ И КУЛИНАРСТВУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 339.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина".
            У недељи од 16. до 22.  децембра 2019. забележили смо неке детаље о јеловнику и познавању кулинарских вештина Николе Тесле. Овај пут се ради о битној људској  особини српско-америчког генија, а не о његовим капиталним открићима за квалитетнији живот људског рода. Дабоме да квалитет живота зависи првенствено и од тога како се сваки човек понаособ храни, а поготово како то раде врхунски ствараоци у свим сферама, па стога ни овај сегмент приче о Тесли није занемарљив, него вишеструко занимљив. Приказано је све то у књизи Јеловник Николе Тесле у 60 прича, аутора Предрага Пузића, која је представљена 18. децембра у новосадском Прометеју.
            У сажетку ове необичне књиге пише да су бројни записи о Теслином јеловнику, прожети занимљивим, поучним, духовитим, па и историјским моментима. Сликају нам великог научника новим емотивним бојама: топлим, светлим, људским. Кад томе додамо светски познате и мање познате учеснике, као и доба у којем се то збивало, добијамо једну сентименталну кулинарску причу достојну поштовања. У казивању занимљивих детаља о Теслином интересовању и познавању кулинарства учинила нам се посебном она да је и по неколико часова проводио са куварима у припреми трпезе за високе званице, у елитним америчким хотелима, које је он позвао на окуп и чашћење. Понекад се у таквим приликама знало десети да Тесла на таквим гозбама попије само чашу млека. Речено је да је своју исхрану свео на два оброка дневно.
            Није се све завршило само на причи него су бројни посетиоци ове културне манифестације и практично пробали штрудле од мака и ораса. Тим укусним колачима угостили су их два ученика кулинарске струке из средње школе "Милан Петровић", а смисао је био да сви ми који смо се тамо затекли окусимо омиљене штрудле које је Тесла волео у детињству, у његовом родном Смиљану, а месила их је његова мајка. Било је то пријатно сећање на нашег великог земљака који је у Америци у проналазаштву досегао звездане висине.

            Милан Ливада





Нема коментара:

Постави коментар