Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 11. фебруар 2023.

НАЈВЕЋИ ПОГРОМ НАД СРБИМА КРАЈИШНИЦИМА У ТРИДЕСЕТОГОДИШЊОЈ НАТО АГРЕСИЈИ ОД КРАЈИНЕ ДО РУСИЈЕ

 

471. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 07.02.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 


 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 471.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            У недељи од 30. јануара до 05. фебруара 2023. године, за нашу тему из крајишког угла у контексту актуелних збивања, издвојили смо као најзначајније једно филмско све-дочанство о највећим губитницима - Србима Крајишницима - у тридесетогодишњој НАТО агресији од Крајине  до Русије. Употребили смо за невиђено страдање Републике Српске Крајине реч погром, која у свом значењу има три велика зла: напад, клање, пропаст..., која су јој нанеле хрватске оружане снаге, задојене најбруталнијим нацизмом, горим од хитлер-овског у Другом светском рату. То је истовремено и алузија на наслов филма Олуја, што је био непријатељски шифровани назив за војну акцију, у којој су помахнитали злочинци убијали све редом: децу, жене, старце, болеснике и војнике. С друге стране можда се филм -ским ствараоцима не може замерити када се у јавном дискурсу у Србији користи тај израз.

            Настрану наслов, ова филмска прича о најцрњем догађају, августовских дана 1995. године, у вишевековној историји битисања нашег народа на простору Српске Крајине и његовом егзодусу библијских размера, маштовито је компонована и њени аутори зас-лужују све комплименте. Главни протагонисти у филму су шокиране масе деце, жена,  стараца и рањеника на тракторским приколицама и другим превозним средствима. И у тим избегличким колонама усташки зликовци су их, са њима својственом страшћу, немилице  убијали из авиона и свих других позиција. Нажалост, матица и други делови Српства нису тада у потпуности испољили нужну емпатију према страдању свога дијаспоричног народа. Ни досад званични Београд није ништа предузео да Крајишници добију било какву сатисфакцију за отети завичај и силну опљачкану имовину.

            За овај наш историјски удес пре 30 година крив је НАТО пакт који је тада почео да разбија Југославију и уништава православље. Његови инструктори припремали су хрват-ску војску и снабдевали је оружјем. Терорисали су српски крајишки народ, а најзлоглас-нији усташки злочини почињени су у Медачком џепу, на подручју Масленице у Далмацији  на Велебиту и у Славонији. Нато авијација и логистика у нападу на Републику Српску Крајину 04. августа 1995, пресудно су допринели прогону око 250 хиљада људи из југо- западног дела РСК и отимању Крајине. Избегли Срби Крајишници једини су доживели и друго бомбардовање у НАТО агресији на Југославију 1999. године. Тада је ампутирано Косово од Србије. Сада тамо незаштићени српски народ доживљава стравичан терор. Нацизмом задојени Албанци пуцају готово свакодневно из ватреног оружја и тешко рањавају и убијају децу и одрасле. По одлуци лажне државе Косово отимају српска имања на којима граде неке полицијске објекте. Тако је Србија прва примила и подноси после-дице НАТО нацистичке агресије. Биће ускоро годину дана како НАТО преко Украјине води рат против Русије. Међутим, Русија није Србија, али само Бог зна како ће се, и да ли ће се без употребе атомског оружја завршити овај трећи светски рат?!

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар