Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 11. март 2024.

КАКО СЕ ОДРЕДИТИ ПРЕМА НЕИЗВЕСНОЈ БУДУЋНОСТИ

 

507. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 05.03.2024. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

КАКО СЕ ОДРЕДИТИ ПРЕМА НЕИЗВЕСНОЈ БУДУЋНОСТИ

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 507.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            Минуле недеље од 26. фебруара до 03. марта 2024. године у јавном говору на теле-визији, рече званичник из привредне сфере да нам је због ратова, спољних притисака, инфлације и унутрашњих конфликата будућност неизвесна. Из крајишког угла гледано нај-болније нас погађају свакодневне патње и страдања Срба на Косову. Срби Крајишници су, нажалост, тако нешто осетили на својој кожи, па знају како је то кад муке притисну са свих страна, а помоћи ниоткуд. Питамо се да ли ће избећи злу судбину, која је задесила српски крајишки народ, на крају распада бивше заједничке државе Југославије у грађанском рату и агресије Хрватске, уз помоћ НАТО алијансе на Републику Српску Крајину.

            Уз ту свеколику кризу на Косову, српска економија је спутана високом инфлацијом кажу привредници, мада државни званичници говоре да је она обуздана - готово је нема! Та тврдња је ових дана изречена уочи и током трајања Бизнис форума на Копаонику. Још је речено да актуелна српска економија, уз неке значајне знаке стабилности, још није достигла ниво из 1990. године. Тада је почео рат, следио је распад заједничке државе Југославије, погубна пљачкашка приватизација у Србији и шта све још, и најзад привредно срозавање међу најсиромашније земље Европе и света. Такво наслеђе и садашња глобална криза изазвана украјинско-руским ратом, поред унутрашњих политичких конфликата, намеће предузетницима дилему како се одредити према неизвесној будућности.

            Трећа околност је изборна криза, која већ пет месеци оптерећује српску политичку сцену. Мало кога оставља равнодушним. Републички парламентарни избори су у завршној фази, али на локалу, у Београду изборни процес биће поновљен. Формирање новоизабране Народне скупштине и нове Владе Србије баш је ових дана убрзано. Непомирљива подељеност владајућих режимских гарнитура и опозиционих снага траје од настанка више-страначја. Борба за власт је острашћена до крајности, до међусобног непријатељства актера који хоће да је освоје. Као да нису на истом задатку: - да првенствено обезбеде еко-номски просперитет, демократске односе у друштву, да стално унапређују животни стан-дард становништва и да чине још много тога за добробит свих. Пошто власт не поштује ове опште принципе владавине, него се понаша славодобитно и самовољно, због чега доводи да разних турбуленција, па стално имамо конфликтно друштво.

            Све те и многе друге противречности отежаће, а можда и онемогућити, налажење решења за бројне опасности које су се надвиле над судбином српског друштва. Америка и Европа су поставиле такве захтеве, да би њихово испуњавање представљало крај суверени-тета Србије. Како ће српска власт поступити у овом турбулентном времену видећемо?! Нека нам је Бог у помоћи. Или, да се уздамо у ону стару српску политичку фразу - Нема нам спаса, нећемо пропасти!

 

            Милан Ливада   

 

 

Нема коментара:

Постави коментар