Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 11. март 2024.

САМРТНО ФЕБРУАРСКО ПРОЛЕЋЕ 2024.

 

506. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 27.02.2024. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

САМРТНО ФЕБРУАРСКО ПРОЛЕЋЕ 2024.

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 506.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            Минулу недељу од 19. до 25. фебруара 2024. године, у наслову наше хронике, озна-чили смо као Самртно фебруарско пролеће. Можда ће неки слушаоци помислити:  - Зашто таква сензационалистичка квалификација?! Компетентни метеоролошки стручњаци кажу да је ово најтоплији фебруар откако се  мери температура! Додају одмах да је то последица климатских промена. Лекари са своје стране објашњавају да је то погубно за људе. Наши организми су кроз историју навикли да је у ово доба јака зима. Људско тело се не може брзо трансформисати на тако нагле промене и долази у стање шока. Томе треба додати и авионска прскања жестоким отровима. Они који знају указују да је после НАТО агресије на СР Југославију бивши шеф дипломатије Драшковић самовољно потписао да авијација Алијансе може без икаквих ограничења да лети нашим небом. Тако су натовци три и по деценије овде присутни и на све начине утичу на животе српског становништва.

            Истекла је друга и почела трећа година НАТО агресије на Русију.Тај рат у име Алијансе директно води Украјина, бивша република Совјетског Савеза. У нашем башти-њењу културе сећања на изгубљени исконски завичај Српску Крајину, ми ову ситуацију посматрамо као НАТО агресије од Крајине до Русије. Чули смо од председника Путина да је гледајући бомбардовање СР Југославије знао шта чека Русију. Погубност и последице напада натоваца на својој кожи су најстравичније осетили Срби Крајишници. Два пута су једино они бомбардовани. Први пут у августу 1995. године,  када су у бруталном прогону по њиховим главама у избегличким колонама, поред хрватским падале и бомбе натоваца. Други пут су бомбардовани као избеглице 1999. године, када су натовци напали трећу Југославију. Тада су многи били на Косову и Метохији. Данас се у перфидном терору над тамошњим српским становништвом ствара неподношљива атмосфера за његов опстанак. Прети опасност да доживи крајишку судбину.

            Непреболне последице од НАТО агресије, пре свега губитак старог завичаја и про-блеме који трају у новом завичају, Срби Крајишници настоје да ублаже деловањем својих удружења. У том ангажману најдоследније је Удружење Отаџбински покрет - док живе Крајишници живеће и Крајина у Новом Саду. Минулог четвртка, у недељи коју посматра-мо, на састанку Одбора младих председник Удружења Драгомир Лалић је истакао да је добро оцењена културна манифестација Дан Српске Крајине у Српској Атини. Девета је по реду у знак сећања на Светог Николу 1991. када је проглашена Република Српска Крајина. Посебно је инсистирао да велика група младих уз помоћ садашњих старих чланова појача своју активност и преузме руковођење. Јер, показало се да за прогнане Крајишнике ово Удружење много значи и да треба да унапређује садржај рада и културау сећања.

 

            Милан Ливада     

Нема коментара:

Постави коментар