Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 14. мај 2021.

НЕДЕЉА ПОЗИТИВНИХ ВАСКРШЊИХ СИГНАЛА

 

396. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 04.05.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

НЕДЕЉА ПОЗИТИВНИХ ВАСКРШЊИХ СИГНАЛА  

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 396. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            Недељу од 26. априла до 02. маја 2021. године означили смо као време неких позитивних сигнала. Као да је на тај начин показана бар делимично свемоћна Божја сила. Била је то завршна недеља Васкршњег поста и највећег празника православних хришћана - Васкрса. Поклопили су се васкршњи и првомајски празници. Држава је попустила строге једногодишње стеге у обуздавању ковид пандемије. Измучени и револтирани грађани у највећем броју су тих пет дана малог одмора искористили за излете на највећа одмаралишта на планинама Србије. Донекле је и лепо време поспешило овај доживљај.

            Ми ћемо овај мозаик почети позитивним сигналом везаним за радио емисију коју слушате. Честитамо њеном творцу Сави Смољановићу 800. издање Емисије Завичај - Слободна Крајина, коју управо слушамо на таласима Радија Фрушка гора. Да одмах додамо да Сава има енергије и воље за додатни ангажман наше микро групе. Поводом овог великог јубилеја 800. Завичаја објавио је на свом фејзбук профилу Примишље и Примишљанци да је покренуо акцију за писање монографије нашег родног села. Орочио је Сава и термине: До Светог Илије прикупљање прилога, а до Светог Николе ове године да књига изађе из штампе. Тиме јачамо наш ангажман у култури сећања на Српску Крајину.

            У Васкршњој посланици Српске православне Цркве нарочито је наглашено да је васкрсење највећа радост, да је то ново рађање, празник новог живота и нове наде... У световном погледу верници очекују став своје цркве о суморној стварности и мучном битисању људи у таквом окружењу... Патријарх Порфирије је у том контексту пријатно изненадио заједничким ручком са бескућницима у црквеној кухињи и питањем како им се може помоћи, а потом посетом болници где су стационирана тешко болесна деца...

            Споменуто је у Васкршњој посланици да Српска православна црква брине и о српској дијаспори, па у том контексту и о Србима у Хрватској. Међутим, отуда никако да стигну позитивни сигнали. Баш на Васкрс десио се тежак инцидент. Група људи марширала је улицом Борова и узвикивала познате расистичке пароле: Хрватска мати Србе ћемо клати! и Уби, уби Србина! На телевизији је она прва прећуткивана, а што се тиче друге овде у Србији често кажу да су на ону другу навикли, чиме потврђују уврежени српски аутошовинизам и самопорицање. Са надлежних хрватских и српских места у Хрватској овај инцидент је вербално осуђен, као и увек, али се такви и слични испади у континуитету понављају.Тако ће и остати јер из српске матичне државе нема реаговања заснованих на међународном праву!

 

            Милан Ливада         



Нема коментара:

Постави коментар