Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 14. мај 2021.

НЕДЕЉА ИСТОРИЈСКОГ СЕЋАЊА И ПАМЋЕЊА

 

397. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 11.05.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

НЕДЕЉА ИСТОРИЈСКОГ СЕЋАЊА И ПАМЋЕЊА 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 397. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            Недељу од 02. до 09. маја 2021, доминантно су обележили васкршњи и првомајски празници и обележавање Дана победе над фашизмом 09. маја 1945. године. Била је то у потпуности недеља историјског сећања и памћења. Живот је  комедијант - записао је велики српски писац Милош Црњански. Тако се у случају ове Хронике десило да је њен аутор вршњак Дана победе. Родио се који месец раније - 10. јануара 1945. године - на најстрашнијем месту тога ратног доба. Још је функционисала злогласна Независна држава Хрватска, која је под патронатом нацистичке Немачке, починила најмонструознији геноцид у људској историји над српским крајишким народом. Управо је, у његовом родном Примишљу на Кордуну, 02. јуна 1942. године у маси страдалог света масакрирано 15 чланова његове уже и шире породице, махом недужне деце. Због тога од рођења носи непреболну трауму за недужно страдалим сродницима.

            Сећање на то страдање и на76. годишњицу ослобођења логора Јасеновац приређено је 08. маја у Доњој Градини у Републици Српској. Највиши званичници Српске и Србије говорили су о размерама и методама геноцида над Србима у Другом светском рату који су спроводили Немци и Хрвати. Алудирали су и на садашње понашање званичне Хрватске која на све начине настоји да умањи број јасеновачких жртава, а антисрпску расистичку пропаганду ничим не спречава. Штавише провоцира званичну Србију најавама да ће на Косову формирати неке своје војне формације у оквиру снага Уједињених нација. Агресивну политику у случају Косова од почетка кризе спроводи и Немачка, што показује да се Германи никако не одричу освајачких апетита и ратних похода на српски простор.

            Поводом васкршњих и првомајских празника у исто време јавила се нека историјска асоцијација о некој вечитој борби добра и зла. Говорило се да је Исус био први социјалиста, јер је био на страни обесправљених  и сиромаха. Поштовање 1. маја је везано за побуну радника Чикага, који су први у свету са америчког континента тражили радничка права и живот достојан човека. Данас са тога континента преко пандемије корона вируса стижу најцрње идеје о истребљењу човечанстава, а она златна милијарада што остане биће у суровом ропставу  малобројних тајкуна вођених похлепом да присвоје сва богатства света. Робовима ће давати мрвице да неумру од глади. Заговорници просперитета свих на кугли земаљској озбиљно су угрожени, а неки патолошки болесници би да владају и присвоје све што је њихов болесни ум замислио. Велика је пометња на делу и велико питање да ли ће трезвене људске снаге превладати. Ко преживи причаће.

 

            Милан Ливада   



Нема коментара:

Постави коментар