Милан Ливада

Милан Ливада

уторак, 3. септембар 2019.

КАДА ХРВАТСКА ПОЛИЦИЈА ТРАЖИ САМУ СЕБЕ?!


325. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 27.08.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

КАДА ХРВАТСКА ПОЛИЦИЈА ТРАЖИ САМУ СЕБЕ?!
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 325.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај "Слободна Крајина".
                У недељи од 19. до 25. августа 2019. године забележили смо цинизам својствен ваљда само нашим комшијама у понашању према Србима, а огледа се у поступцима када хрватска полиција тражи саму себе?! У поменутом раздобљу десила се серија бруталних пребијања Срба повратника из егзила на вековна огњишта у Крајини, само зато што су гледали утакмицу Црвене звезде против швајцарског првака. Бурно о томе расправљамо овде у Војводини, у којој  је највише Срба из Хрватске, било да су раније дошли или су прогнани `95. Боле нас све ране рода нашега, поготово зато што су потпуно незаштићени и остављени на милост и немилост екстремним Хрватима, који не подносе ни тај остатак остатака српског крајишког народа и расистички се иживљавају над њим.
            У тој нашој кукњави над злехудом судбином преосталих Срба у Хрватској, објасни нам један добар познавалац тамошњих прилика, како у мноштву инцидентних прилика, у којима су жртве грађани српске националности, маскирани полицајци врше те бруталне насртаје и пребијања недужних грађана. Потом, после крвавог пира чији су егзекутори били, у полицијским униформама по службеној дужности траже носиоце нереда!? То је та ситуација када хрватска полиција тражи саму себе! Да ли ће после такве истраге истински батинаши да пријаве сами себе? Таман посла! У њиховим извештајима увек се такви догађаји квалификују као лакши инциденти, а починиоци недела према недужним Србима остају неоткривени!'
            У истом дану стигла је делимична потврда тачности претходног објашњења. Телевизија је саопштила вест да је у Ријеци ухапшен нападач на Србина повратника, коме је нанео тешке повреде у њеном предграђу, и да он ради МУП-у!? Какве ли ће правне егзибиције бити примењене у овом случају да се нападач оправда и остане некажњен?
            У јавним иступањима представника званичних институција Срба у Хрватској говорили су да су и ови напади мотивисани тиме што се ради о припадницима друге нациоаналности, а тек понекад је споменуто српско име. Милорад Пуповац је рекао да се они никад неће навићи на паролу "За дом спремни!" и да ће упознати надлежне европске институције са нападима на Србе. Зашто он као јавна личност и српски званичник не спомену оне две страшније и расистичке: "Уби, уби Србина" и "Србе на врбе"? Вероватно зато што је реч Србин јерес за хрватску јавност!? Разбојници у два села око Книна на смрт преплашене људе питају да ли слушају Томсона, који на масовним концертима и у свим приликама пева  злогласну претњу и позив на насиље "Уби, уби Србина!" Насиље ће се наставити до последњег Србина, јер надлежне институције из матице не реагују довољно енергично и дипломатским средствима да се расистичка пропаганда бар ублажи!

            Милан Ливада
             



Нема коментара:

Постави коментар