Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 24. август 2019.

КАКО НАШИ СЛУЧАЈНИ СРБИ ОПРАВДАВАЈУ ХРВАТСКУ, А ОПТУЖУЈУ СРБИЈУ


324. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 20.08.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

КАКО НАШИ СЛУЧАЈНИ СРБИ
ОПРАВДАВАЈУ  ХРВАТСКУ,  А ОПТУЖУЈУ СРБИЈУ   
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 323.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај "Слободна Крајина".
            У недељи од 12. до 18. августа 2019. године забележили смо исту тему као у прошлонедељној хроници, како се са српске стране оправдава хрватска расистичка анти-српска пропаганда и говор мржње, а оптужује српска пропаганда да је крива за то. У ствари преносимо из Гласа Јадовна, гласила Удружења "Јадовно 1941.", фрагменте из  текста Слободана Антонића о летовању Београђана на хрватском делу Јадранског мора. Тешко је наћи овакав аналитичко-критички текст у "великим новинама", које су под контролом српских власти да се не би увредиле комшије "непримереним писањем."
            Из опширног текста аутора Слободана Антонића под насловом Онај ко летује у Хрватској доприноси нормализацији столетног геноцида који траје издвајамо неке примере који су наведени и коментарисани. Ових дана (август 2019. н.п.) наши архи- грађански селебритији хвале се путовањима по Хрватској. "Игра Хајдук, данас, сад  некад, дивно ј е бити у Сплиту!", дичи се Софија Тодоровић, "комшиница из Борче" (заправо, акт-ивисткиња YIHR-a), позната по акцији "Бурек солидарности" (после које је Кандићкин ФХП позвао Европски суд за људска права да је узме у заштиту од српских националиста).
            "За 18 година супер летовања" у Хрватској, похвалио се и Срђан Драгојевић, "нико ме ружно погледао није"."Мислим да таблоиди распирују мржњу, као 90-тих", додао је.
            И док нам Сергеј Трифуновић шаље, "поздрав с магичног Цреса", Драган Бурсаћ (знамо га као једног од аутора конфабулације о приједорским "бијелим тракама за несрбе") надовезује се "Достојно живота: Ластово".
            Мало другачије мишљење показала је Невена Суботић, новосадска новинарка и зва-ничница ЛСВ: "Размишљам о томе где ћу на море. Хрватска ми није довољно безбедна због екстремиста; најјужнији део ЦГ приморја није сигуран због Албанаца - е, јбм ти спољну политику Србије, ни на море не можеш на миру, са свима смо посвађани".
            И док су нам, тако, наши случајни Срби објашњавали да је Хрватска заправо безбедна - или пак,да смо сами криви за оно што нам се тамо дешава - Хрвати су се, такође на твитеру, слатко шалили с прављењем сапуна од Срба у Јасеновцу, и као деца се радовали што је  цела Хрватска "српско гробље", те што "Хрвати поносно газе ваше (српске - С. А.) остатке и отпатке под земљом".
            Нажалост има таквих и међу нама Србима Крајишницима. Они у целости делују на фону хрватске политике која негира све што је српско, пориче геноцид и етничко чишћење над српским крајишким народом. Антисрпска расистичка пропаганда трајно је у Хрватској несметано присутна преко графита, узвика и песама "Уби, уби Србина!", "Србе на врбе!", посебно у ово модерно доба преко интернета... Са српске стране код надлежних влада равнодушност, штавише у званичним изјавама кажу да смо на то навикли!? То је српски аутошовинизам и самопорицање без преседана!

            Милан Ливада     



           

              

Нема коментара:

Постави коментар