Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 12. август 2019.

ОПРАВДАЊА ЗА РАСИСТИЧКУ ПРОПАГАНДУ СА НАШЕ СТРАНЕ


323. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 13.08.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

ОПРАВДАЊА ЗА РАСИСТИЧКУ ПРОПАГАНДУ СА НАШЕ СТРАНЕ 
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 323.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај "Слободна Крајина".
            У недељи од 05. до 11. августа 2019. године забележили смо како са српске стране оправдавају хрватску расистичку антисрпску прогаганду и говор мржње. То је иначе стално стање ствари, а овај пут је наше реаговање везано за обележавање 04. августа - дана када смо изгубили завичај у погрому незабележеном у аналима Европе, која се тобоже брине о људским правима, али по њеној мери она не важе за Србе. Примедба се односи на медијску сферу, у којој аутор овог осврта траје пола века, а последње две деценије професионалног рада провео је у документарном програму Телевизије Војводине, која функционише у оквиру Радио Телевизије Србије (РТС).
            РТС је 05. августа имао своју тв екипу која је извештавала из некад српског града Книна, у којем званична Хрватска еуфоричну слави о5. август 1995. када је на том месту прогласила ослобођење (од кога?!). Брутално је тада прогнала стотине хиљада својих грађана српске националности, убијала их у избегличким колонама, палила им села, пљачкала имовину и бездушно убијала све који су остали, углавном старце. Сутрадан је репортерка из Книна позвана у јутарњи програм РТС-а да водитељки изнесе непосредне утиске. Говорила је да није чула српску реч, да се то и не сме, да се Срби тога дана иселе у оближња села ради сигурности, да су ружно опсовали тв екипу РТС-а - о чему она не би да прича и сл.
            Врхунац те равнодушности према хрватском говору мржње и антисрпској пропаганди, десио се у тренутку када је водитељка споменула да је актуелна председница државе Колинда неком приликом недавно изјавила да јој је жао што и она није узела пушку и учествовала у акцији (ваљда убијања Срба?! наша примедба)! Тада је репортерка започела тираду како је то у функцији предизборне кампање, јер председница жели још један мандат, да је тако било и у говорима у Книну и сл.! Личило је то не само на ублажавање чистог расизма, него на одбрану грозног антисрпског иступа! Нажалост, таква аболиција хрватског говора мржње према Србима, са српске стране ваљда траје одувек! Недавно је Милорад Пуповац, вечити вођа Срба у Хрватској, изјавио да ће Хрватима доћи главе парола "Србе на врбе"! Из контекста извађено личи то на жал што ће их то задесити, а није примећено да је тај исти Пуповац реаговао на читав арсенал антисрпских парола и графита!? Чак се понекад чује сулудо објашњење да су Срби на то навикли!?
            Ми Срби Крајишници, како они који су одавно из Крајине дошли у Војводину, тако и они из избегличких колона, нисмо се, нити ћемо моћи да се навикнемо на такве облике понижења, аутошовинизма и самопорицања. Наравно да таква осећања овде никога не интересују. Уз то често на телевизији гледамо и у новинама читамо расистичке пароле "Уби, уби Србина" и други арсенал антисрбизма што се у овдашњим медијима пласира као редовне вести, без осуде и протеста! Кад су се Срби у Хрватској пожалили високом званичнику из Србије шта им све Хрвати говоре одговорио име је па нека говоре! Дакле,
баш нико се не супроставља антисрпској расистичкој пропаганди па она несметано траје!

            Милан Ливада             





Нема коментара:

Постави коментар