Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 10. август 2019.

НИКО НАС НИЈЕ ТАКО СРЕДИО КАО МАНГУПИ ИЗ СОПСТВЕНИХ РЕДОВА


322. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 06.08.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

НИКО НАС НИЈЕ ТАКО СРЕДИО КАО МАНГУПИ ИЗ СОПСТВЕНИХ РЕДОВА
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 322.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
            У недељи од 29. јула до 04. августа 2019. године забележили смо сећање на 04. август најтрагичнији и најцрњи датум у историји српског крајишког народа. Под насловом Нико нас није тако средио као мангупи из сопствених редова, кроз стару комунистичку фразу, која наводно потиче од Лењина, указујемо како се у тим сећањима - званичним државним и незваничним, која  баштине бројнa крајишкa удружењa грађана - не казује пуна истина о нама Србима Крајишницима који смо изгубили завичај. Знамо да се у званичној верзији у овим комеморацијама није и неће говорити ко је све и на који начин  починио тешке грешке и довео до нашег егзодуса. Мислимо да се право памћење може баштинити у окриљу аутентичних крајишких удружења, чије чланство зна пуну истину. То у оваквим пригодама сећања на крајишку трагедију никоме не може штетити, јер Крајишници сами себе подсећају на истину о сопственом страдању. Међутим, и то хоће да спрече, а у том нечасном послу учествују они мангупи из наслова наше приче, који по партијској или некој другој званичној линији своје крајишке сународнике замајавају неистинама.
            Десила се таква ситуација уочи 04. августа на округлом столу под називом Није вако морало бити у Архиву Града Новог Сада. Водитељ је био наш човек, Славонац Жељко М. Кукић, председник Културне заједнице Крајине, који је и члан Владе Републике Српске Крајине у прогонству. Постављао је питања учесницима округлог стола у стилу шта би било да је било,  дао им пет минута за одговор и упадао у реч примедбом: нисте одговорили на моје питање! Тиме је ометао и генерала Секулића да каже у пуном садржају кључну истину да је он у Генералштабу у Београду био члан тима који је писао План одбране у којем је предвиђено да ће све три војске: Србије и Црне Горе, Републике Српске и Републике Српске Крајине у садејству наступити ако Хрватска употреби прекомерну силу. Не би он отишао у Книн да није било таквог плана. Ко је спречио његову примену уочи Олује није му омогућено да разјасни. Зар те три војске нису могле да обезбеде бар миран и безбедан излаз несретном крајишком народу, уместо да га оставе на милост и немилост крволочним милитантима хрватске војске који су убијали све редом - питају се прогнани Крајишници у име оноликог броја њихових мртвих?! У једном тренутку Кукић је незадовољан реакцијама публике, која је била искључена из учешћа, љутито говорио да напишу своја мишљења и пошаљу да ће бити објављена на сајту Владе! - Како кад Влада нема сајт? - питали су из публике, на шта је признао да је тако! Рекао је да Влада не ради ништа, а кад су му рекли: - Па ти си члан Владе зашто не радите? - одговорио је да ће дати оставку, ако не почне да ради!
            Ово је само један случај како раде предводници прогнаних Крајишника. Многи се декларишу да су челници кровних крајишких организација и да за њима треба ићи. Наш је утисак да се више труде да спрече неку смислену активност и да паралишу осмишљене иницијативе да се избеглички статус промени набоље. Зар тиме не личе на оне комунистичке мангупе који сређују страдале сународнике да не раде ништа, да не таласају, веш да ћуте?!            

Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар