Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 31. мај 2021.

ИЗ САМРТНОГ ПРОЛЕЋА У СЛОБОДНО ЛЕТО

 

398. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 18.05.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ИЗ САМРТНОГ ПРОЛЕЋА У СЛОБОДНО ЛЕТО   

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 398. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            Недељу од 10. до 16. маја 2021, доминантно су обележиле припреме за прелазак из самртног пролећа у слободно лето. Још траје неверица да ли ће се то заиста и десити!? Из личног сведочанства аутора овог текста ово је већ трећа година како је ова болест присутна у српском друштву. Из разних извора по новинарском рефлексу верујем у информације да су српски фудбалери из Кине још у јесен 2018. године донели корону. Мада сам те јесени био вакцинисан против грипа спопала ме је у фебруару 2019, мислио сам тада, јака прехлада или грипа. Позвао сам познатог кућног лекара, пожалио му се да ме ноћу пробудила јака дрхтавица, да сам се јако тресао и уплашио... - То није добро што сте се тресли. Ово је неки чудни грип за који не знамо како се лечи... Дао ми је, испоставило се, добре антибиотике или шта већ, затим неке суплементе и ја сам се за недељу дана опоравио. Међутим, дуго је трајао осећај исцрпљености и слабости целог организма. То је био мој сусрет са ковидом 19 - 2019. Званично је пандемија знатно касније проглашена.

            Преко сваке мере смо се намучили и још увек патимо од те опаке болести коју наши лекари ни до данас нису објаснили, нити уверљиво подучили становништво како да се чува и лечи. Из Кризног штаба, поготово од његовог немедицинског дела, наредбодавно су тражили да се носе маске, држи растојање и поштују друге заштитне мере. Кад су стигле вакцине пропагирали су да је вакцинација једини прави пут за имунизацију и колективни имунитет друштва, а било је и неумесних претњи, и то од лекара, да ћемо нестати ако се не вакцинишемо. Драматизација је дуго трајала, а онда је овогодишњи Васкрс донео неко олакшање, променила се реторика и све је више у духу истинске лекарске етике. Није се остварила бојазан да је после истовремених васкршњих и првомајских празника могућ нови велики епидемијски талас ковида. Број новозаражених од око пет-шест хиљада пао је на нешто више од пет стотина свакодневно. Вакцинисано је више од четири милиона грађана, а нешто мање од два милиона примило је и другу вакцину. Можда се и деси да у овом последњем  овогодишњем месецу самртног пролећа на почетку лета гране слобода од превеликих стега и последица дуготрајне ковид пандемије.

            За нас двоструке завичајце, пореклом са српских крајишких простора, били су интересантни локални избори у Хрватској. Поготово је привукла пажњу оцена, изречена пре коначних резултата, да је и поред прљаве предизборне кампање Српска самостална демократска странка остварила тријумфализам у више средина. Видећемо да ли се, пошто буду саопштени коначни резултати, и тамо назире неки бољитак за српску заједницу.

 

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар