Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 16. децембар 2015.

ИСКОРАК ИЗ ЗАБОРАВА

140. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 15.12.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ИСКОРАК ИЗ ЗАБОРАВА

Желимо добро вече поштованим слушаоцим Радија Фрушка гора. Ово је наша 140. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 07. до 13.12.2015., забележили смо догађај из културе сећања, вредан сваког поштовања, што је код наших Крајишника велика реткост. Први пут је, после четврт века, обележена Крсна слава и Дан Српске Крајине - Никољдан, у знак сећања на Светог Николу 1991. године када је васкрсла Република Српска Крајина. Тим поводом у Новом Саду је, у минулу суботу 12.12.2015., одржан заиста репрезентативан скуп од близу хиљаду Крајишника и њихових гостију из свих регија Србије и Републике Српске. Мото је био "Док живе Крајишници - живеће и Крајина". Удружење Завет отаџбини, као организатор, заслужује све комплименте за квалитетно осмишљен и остварен безмало трочасовни програм. Беседе организатора, гостију и историчара биле су сажете и есенцијалне. Указале су на битне одреднице идентитета Срба Крајишника у њиховом петовековном битисању на крајишком простору од Книна до Темишвара. Жеља је организатора да ово сећање на исконски крајишки завичај претворе у традицију. Уверени су да на тај начин младима, на којима свет остаје, завештају истину, пре свега о највећим крајишким вредностима наслеђеним од предака.

Мислимо да је овај потез дела наших Крајишника велики искорак из заборава, којем је склона већина крајишког света. Остаје  да се види колико се инвентивности и снага имати да истрају у овим намерама и постигну шири и уверљивији позитиван резултат. Јер, видели су се на скупу и они који су написали у новинама да крајишку голготу прекрива вео заборава. Понављамо непрекидно мудрост да су непоштовање прошлости и заборав - варварство! Много је међу нама аутошовиниста, који су продали веру за вечеру и здушно раде на самопорицању! Ко од нас није чуо, не само младе, како ламентирају: - Ми смо најгори у свему! При том мисле на српско друштво! Зато су описани импулси у култури сећања трачак наде да је, упркос свему, у српском роду више оних са родољубивим осећањима. Међутим, не смеју да буду пасивни, него морају у акцију да очувају, учврсте и ојачају српски крајишки идентитет.

Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар