Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 2. децембар 2015.

ОД МОСТА ДО СЕМАФОРА

138. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 01.12.2015., 
   од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај 

ОД МОСТА ДО СЕМАФОРА

Желимо добро вече поштованим слушаоцим Радија Фрушка гора. Ово је наша 138. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
У недељи од 23. до 29.11.2015. забележили смо заиста велик догађај, у којем су главни актери били наши Крајишници Војвођани. У Српском народном позоришту (СНП) организована је промоција књиге Јована Дејановића Моје новосадске и друге године. Дејановићеви родитељи су после Великог рата насељени из Лике у Бачку, на голу ледину, на којој су изградили село Велебит. Када је фашистичка Мађарска 1941. године окупирала Бачку доспео је у злогласни логор Шарвар. У послератној каријери сматрају га најуспешнијим градоначелником Новог Сада, у раздобљу од 1975-1985. године. У том његовом времену изграђени су грандиозни објекти који су, поред старе Бановине, симболи српске престонице у производњи хране. Поред СПЕНС-а, СНП-а и Новог насеља, најзнаменитији је Мост Слободе преко Дунава. То је ремек дело двојице Крајишника: академика Николе Хајдина, као пројектанта и градоначелника Јована Дејановића, који је иницирао ту градњу и пустио мост у саобраћај. Отуда данас међу Новосађанима кружи иронично сатирички коментар, у поређењу два времена, како је ондашњи градоначелник пуштао у саобраћај мост, док актуелни отвара семафор на Новом насељу.
На промоцији је било око хиљаду, претежно времешних Новосађана, који су били радно ангажовани. Ту је и поента ствари, јер је око 120 хиљада запослених, са 75 одсто "за" на реферндуму изгласало самодопринос од 7 одсто за градњу свога града. Тако су они сами себи изградили модерну варош. Велика глумица Сремица Мира Бањац рекла је да су то била срећна времена. Исто тако врхунска глумица Гордана Димић Ђурђевић, која је крајишког порекла, а казивала је записе о Дејановићу, захвалила се за мирно и срећно детињство. Издавач књиге Зоран Колунџија, директор "Прометеја", је истакао да је пожуривао Дејановића, који има 89 година, да књигу заврши што пре.
Била је то лепа страна крајишког лица. Не можемо, међутим, да заобиђемо и ону много ружну страну, везану баш за Нови Сад. Кад су у јогурт револуцији  демонстрацијама рушили дисквалификаторски названо војвођанско аутономашко руководство, у чијем је кругу био и Дејановић, онда су најострашћенији јуришници били крајишког порекла. Разбили су каменицама многе прозоре на Бановини, грађевини која је на листи светске баштине. Тај вандализам је најефектније осудио академик Славко Боројевић, који је крајишког порекла, када је рекао: - Овај је народ нас овде лепо примио, а ми смо укали и букали?!

Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар