Милан Ливада

Милан Ливада

уторак, 24. новембар 2015.

Милан Ливада: Чонопља без воза на Дан сећања на долазак возом

137. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 24.11.2015., 
   од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај 

ЧОНОПЉА БЕЗ ВОЗА НА ДАН СЕЋАЊА НА ДОЛАЗАК ВОЗОМ

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 137. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 16. до 22.11.2015., забележили смо један невероватан доживљај за средину друге деценије 21. века. Током ове јесени масовно се у војвођанским селима обележава 70. годишњица доласка Крајишника на простор плодне равнице. То су урадили и наши Кордунаши, у Чонопљи на северу Бачке. Тамо је први транспорт возом без возног реда, из ратом и геноцидом опустошеног Кордуна, стигао на Аранђеловдан 21.11.1945. године. Група још живих путника из тог воза и њихових потомака организовала је Дан сећања на долазак у нови завичај 20.11.2015. Иницијатор евоцирања тих успомена Ђуро Јајић позвао ме да им будем гост.
Кад сам на железничкој станици у Новом Саду питао: "Кад има воз за Чонопљу?" - добио сам шокантан одговор: "Данас воз не иде!". Невероватно?! На Дан сећања на долазак возом, 70 година после, Чонопља је била без воза - једине везе са светом! То је аутору ове Хронике... био још један очигледан доказ да српско друштво константно пропада. Просто је несхватљиво да једно напредно село, на најплоднијој земљи у Европи, може да остане без везе у јавном саобраћају?! Наиме, неки стари воз у стању распадања саобраћа од Сомбора до Врбаса. Квари се сваки час и онда се никад не зна када иде!
Кад сам, ипак, некако стигао и провео више сати у пријатном дружењу са мојим Кордунашима, допунио сам на примеру Чонопље сазнања о пропадању српског села. Било је овде 1500 запослених, имали су најбољу фарбару у држави, просперитетну задругу и разну другу производњу... Градили су нове куће, асфалтирали све путеве и много штошта сами урадили за сопствени бољи живот. А онда је демократска транзиција све то поништила и људе у беду увалила. Не види се крај пропадању села и сељака?!

Милан Ливада  


Нема коментара:

Постави коментар