Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 4. април 2019.

СРПСКИ АУТОШОВИНИЗАМ У СФЕРИ ИСТОРИЈЕ


304. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 02.04.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

СРПСКИ АУТОШОВИНИЗАМ У СФЕРИ ИСТОРИЈЕ
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 304.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
            У недељи од 25. до 31. марта 2019. године забележили смо пример српског ауто-шовинизма у сфери историје. Десило се то на двоструко значајном пункту за Европу и Србију. Уосталом, представник Европске уније Хан је рекао да је то заједничко културно историјско наслеђе. Ради се о отварању Голубачке тврђаве на Дунаву, на улазу у Ђердапску клисуру за туристе, после петогодишње рестаурације. Коштао је тај подухват око осам и по милиона евра, а финансиран је из европских фондова. Хвала Европи за тај дар, јер Србија то никад сама не би учинила.
            Дунав је највећа европска река која својим током, после изградње Канала Рајна-Мајна-Дунав пресеца Стари континент целом дужином од Северног мора, на северозападу до Црног мора, на југоистоку. Та водена трансверзала дугачка је нешто више од три хиљаде и сто километара и јединствена је, јер то нема ниједан други континент. Србији од тога припада релација од Бездана до Кладова у дужини од близу шест стотина километара. Дунав на том току запљускује обале петнаест европских држава. То је већ деценију једна од веома привлачних туристичких дестинација, не само за Европљане, него и за туристе са других континената. Кажу да су археолошка налазишта подуже све привлачнија за туристе. Србија ту има шта да покаже. Лепенски вир је одавно познат у свету. У његовој близини је и Голубачка тврђава, грађена тако да буде неосвојива. После обнове заиста делује импресивно и изазива упитаност како су је такву, пре пет-шест векова на том месту, могли изградити.
            И на крају долазимо на поенту нашег осврта на тај догађај. У изјави за телевизију, жена која је руководила археолошким истраживањима рекла је, са очигледном нелагодом и снебивањем, да су резултати показали да ова грађевина припада типу средњовековних српских тврђава. Као да се стидела што је то морала рећи! Под огромним су притиском страних и домаћих медија сви који желе да рехабилитују српску прошлост. Такав српски аутошовинизам манифестован је баш ове недеље у комеморацијама поводом 20. годишњице НАТО агресије на Србију. Прононсери несхватљивог самопорицања су многи српски званичници, па и они са највиших места. Од њих долази пресија и на научнике, у овом случају на археологе, да не истичу превише српско порекло значајних ствари и догађаја. Зато и у овом случају подсећамо на упозорење оца српске историографије: - Ко ће нас уздићи ако сами себе напустимо?! Још раније је Вук Караџић, у чувеном спису Срби сви и свуда, завршеном 1836. године са резигнацијом констатовао да се виши српски слојеви, јер се тада није баратало са називом интелигенција, стиде свога народа, а понизно се односе према страним господарима. На нашу жалост ништа се није променило ни до данашњих дана, када и физички нестајемо. Докле тако?!

            Милан Ливада     




Нема коментара:

Постави коментар