Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 4. април 2019.

ВЕЧНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРБИЈУ


303. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 26.03.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

ВЕЧНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРБИЈУ
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 303.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
            У недељи од 18. до 24. марта 2019. године забележили смо неке акценте из сећања на 20. годишњицу НАТО агресије на Србију. Морамо одмах на почетку да кажемо, да су у државним и грађанским комеморацијама најтрагичније и најстравичније биле оне опаске и осећања, да су над главама Срба вечне последице од тог варварског пира. Десило се нешто несхватљиво у светској историји, што ниједан иоле разуман створ не може разумети и прихватити. Свемоћна војна алијанса, уз учешће петнаест-шеснаест држава, бездушно је 78 дана бомбардовала малу Србију, са касетним и бомбама са осиромашеним уранијумом. Опет су најгоре прошле несретне српске крајишке избеглице, јер су НАТО оружјем изгнане из Крајине, а потом гинули и озрачени били на новим стаништима у матици.
            Два дана раније од трагичног 24. марта, у Новом Саду је група новинара у Издавачкој кући "Прометеј", подсетила на невиђено страдање пре две деценије. Они су заједнички пратили разарање Новог Сада и приказали електронске и фото записе о томе. Колега по перу, Радомир Чубрановић  у три сажета фрагмента, подсетио је на те ратне дане. Прво, план Алијансе је у полазишту био стравичан: уништити Србију и створити велику Албанију, која ће доминирати Балканом; рачунали су да ће то брзо обавити, за недељу-две; запретили су да ће убијати цивиле и децу и све редом разарати - ако се Србија буде бранила; у том случају ће користити касетне бомбе и пројектиле са уранијумским пуњењем, дакле комплетан геноцид над српским народом. Друго, све што су предвидели то су и радили јер су наишли на неочекиван отпор; у Новом Саду су срушили сва три моста на Дунаву, рафинерију нафте и тако загадили земљу и воду, телевизију и цивилне објекте; ратна штета је процењена на више од милијарду долара. И, треће, из доказа проф. др Данице Грујичић, искрене националне хероине, Чубрановић је истакао тврдњу да је Србија вечито заражена уранијумом. Поентирао је недавном циничном изјавом Стол-тенберга да нас је НАТО бомбардовао за наше добро и да зато треба да смо у њему!?
            На крају овог осврта издвајамо, као најразумнију, изјаву патријарха српског Иринеја: - Косово је Света земља које се не можемо никада одрећи. Очекујемо помоћ Русије да је сачувамо.

            Милан Ливада  


Нема коментара:

Постави коментар