Милан Ливада

Милан Ливада

уторак, 21. јануар 2020.

ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ КРИЗЕ ВЛАДАВИНЕ



341. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 21.01.2020.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ КРИЗЕ ВЛАДАВИНЕ  
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 341.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

                У недељи од 13. до 19. јанауара 2020. године забележили смо како криза владавине у српском друштву траје пуне четири деценије. Зашто баш сада о тој теми? Сведоци смо да баш дуго, дуго трају протести Један од пет милиона, против актуелне владавине. Моја генерација, она после Другог светског рата, добро се сећа да  су у српском јавном мњењу многи тврдили да је диктатор Тито крив за спори привредни развој Србије. А оставио је средње развијену европску земљу! Нико да му призна да је у последњој деценији Титова живота, од 1970. до 1980. године, реализован савезни инвестициони програм финансиран из југословенског инвестиционог фонда. У Србији су модернизовани привредни гиганти, као што је Металуршки комбинат у Смедереву, Фабрика аутомобила "Застава", а овде у Војводини изграђено је пет нових шећерана. Кад је 1980. године умро "највећи син свих југословенских народа и народности", Србија је економски била средње развијена европска држава.
             Сви српски владари, редом после њега, а то траје пуне четири деценије, покушавали су да га копирају и понашали су се диктаторски, обећавали куле и градове, а привреда се толико срозала, да смо постали најсиромашнија земља Европе, у коју хоћемо.         
     То је довољан податак да  закључимо да криза владавине траје 40 година и не назире јој се крај. За историју је то кратак период, али за друштвено политичку и националну праксу није. У питању је, дакле, криза целе српске нације, а посебно њеног недораслог вођства! Најтрагичније је за државу, што су српски владари, уместо унапређивања наслеђеног, у те четири деценије, уништили привреду и опљачкали све што су могли!?     
      У последњој деценији (2011 - 2020.) остварен је укупан раст БДП од 20 одсто, што значи само по 2 одсто годишње! А у заносу лажи и обмана са највиших места често чујемо да су 3 или 4 одсто, највећи раст који је икад остварен на нашим просторима, па чак и у Европи!

            Милан Ливада 

            
        


Нема коментара:

Постави коментар