Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 13. децембар 2020.

СТРЕПЊЕ И НЕИЗВЕСНОСТИ ЈОШ ДУГО ЋЕ ЛЕБДЕТИ НАД СРБИЈОМ

 

376. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 08.12.2020. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

            СТРЕПЊЕ И НЕИЗВЕСНОСТИ

         ЈОШ ДУГО ЋЕ ЛЕБДЕТИ НАД СРБИЈОМ  

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 376. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 30. новембра до 06. децембра 2020., после прекида због сећања на 01. децембар и настанак прве Југославије, враћамо се на хронику о току пандемије корона вируса. Наш је утисак да ће стрепње и неизвесности, због последица које наноси и оставља овај невидљиви непријатељ, још дуго лебдети над Србијом. Званичници из лекарских и политичких структура говоре да је ово девети месец борбе са короном, а да се ове недеље дешава тзв. пик у јачини заразе и великом броју заражених. Народ је увелико слуђен од контрадикторних прича о опаком вирусу и уплашен због масовних умирања. Смирујућих прича са компетентних места нема, а већина становништва трпи велике последице, које се из дана у дан увећавају, па се никако не назире светло на крају тунела...   

            Уз корону и пустош коју оставља на српском простору упоредо, као другу стрепњу и неизвесност, бележимо и збивања на америчком континенту, због утицаја на српску политику, посебно после Вашингтонског споразума. Зачудо и моћна Америка не може да спречи разорно деловање пандемије на њено друштво. Према извештајима које пласирају наши медији Америка је по броју оболелих и умрлих од короне прва у свету. Та пандемија је била и најтежа "оптужница" против председника Трампа у новембарским изборима и пресудно је утицала да његов противник Бајден добије више гласова. Још се око тога води спор, у којем Трамп настоји да докаже да су у гласању поштом откривене бројне зло-употребе, због којих је добио мање гласова. Колико ће Трампове тужбе исправити америчку криву Дрину остаје да се види. У српском јавном мњењу превладава уверење да је Трамп према Србима објективнији и неутралнији, док је Бајден, као потпредседник САД за време НАТО агресије на Србију, ружио Србе на сва уста.

            И још нешто о борби против зле пандемије која је задесила цео свет. На примеру Србије готово свакодневно се понавља мантра да је све у рукама Кризног штаба, састављеног од струке, дакле лекара и од политичког дела. Грађани се у обраћању струке, а нарочито политике позивају да доследно примењују мере, у првом реду ношење маске, и да ће онда бити све у реду. Пошто изостају резултати у спречавању ширења пандемије, напротив вирус је у сталној експанзији, из Кризног штаба редовно оптужују грађане да не поштују мере. Иако понекад са највишег места признају да чак 95 одсто становништва поштује мере заштите, надлежни увек за дивљање короне окриве народ. Увек неко мора да буде крив, а у овој ситуацији најлакше је да власт кривицу свали на поданике.   

 

            Милан Ливада

 

           


Нема коментара:

Постави коментар