Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 13. децембар 2020.

СЕЋАЊЕ НА О1. ДЕЦЕМБАР 1918. - НА НАСТАНАК ПРВЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

 

375. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 01.12.2020. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

            СЕЋАЊЕ НА О1. ДЕЦЕМБАР 1918. -

           НА НАСТАНАК ПРВЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 375. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 23. до 29. новембра 2020. прекидамо хронику о току пандемије короне вируса да би се на данашњи дан - 01. децембра 2020., када се премијерно емитује наша емисија, подсетили историјског датума од пре 102 године - 01. децембра 1918. - када је настала прва Југославија. Српски званичници се, наравно, не сећају тога датума - они по обичају све забораве, па им се ваљда зато тешке грешке кроз историју стално понављају. Знао је то и злогласни портпарол НАТО пакта Џими Шеј, који је у агресији на трећу Југо-славију 1999., у пропаганди против Срба поручивао: - Само их бомбардујте све ће заборавити!? Три су Југославије постојале, а све су за нас Србе Крајишнике остале по злу чувене. О томе ћемо нешто рећи у овом осврту.

            Доминантна личност у стварању прве Југославије, после Првог светског рата, је био краљ Александар Карађорђевић. Чини се да је могао прихватањем Лондонског споразума створити чисту српску државу, што би Србе Крајишнике спасло од геноцида. Међутим, он је хтео да прави заједничку државу са Хрватима, јер се заносио заблудом да ће имати веће краљевство од Душановог царства. Ту фаталну грешку је наговестио још пред пробој Солунског фронта, када је пристигле српске ратне добровољце, међу којима су најбројнији били Срби Крајишници, сврстао у једну војну формацију и назвао је Прва југословенска добро-вољачка дивизија. Ти добровољци су у пробоју Солунског фронта и на освајању Кајмак-чалана били у првим борбеним редовима. Први су били у борбама за ослобођење окупира-не Србије и престонице Београда. Њихове победе краљ Александар је приписао Хрватима. Многи Солунци су после рата просили да би преживели, а оне који су колонизовани пре-тежно у Војводину и широм Југославије добили су најлошију земљу. Иако је Хрватима краљ Александар правио сталне уступке, они се никако нису мирили да Југославија постоји, и најзад су 1934. у Француској убили краља ујединитеља.

            Немачку окупацију 1941. Хрвати су дочекали са великом добродошлицом у Загребу. Направили су монструм злочиначку НДХазију, која је над српским народом извршила, по суровости незапамћен геноцид у свету. У Другом светском рату наметнуо се Хрват Тито и 29. новембра 1943. у Јајцу формирао другу Југославију. Неприкосновено је владао безмало 40 година. Срби у Хрватској о геноциду над њима нису смели ни причати, јер је Тито цинично прокламовао братство-јединство, а Срби су сатисфакцију налазили у осећању да су победници над пораженим усташама.

            И, најзад, трећа Југославија, којом је доминирао Слободан Милошевић, Србе Крајишнике је дефинитивно збрисала са вековних огњишта. Крајишници се, дакле, само по злу могу сећати све три Југославије. И поред тога, баштињење историјског памћења је нужно ради истине о поступцима српских владара према делу свога народа.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар