Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 20. децембар 2020.

ЗАШТО НИЈЕДНО ЗЛО НЕ МОЖЕ ДА ПОШТЕДИ КРАЈИШНИКЕ?!

 

377. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 15.12.2020. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ЗАШТО НИЈЕДНО ЗЛО НЕ МОЖЕ ДА ПОШТЕДИ КРАЈИШНИКЕ?!

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 377. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 07. до 13. децембра 2020., у контексту хронике о последицама пан-демије короне вируса, питамо се зашто ниједно зло не може да поштеди Крајишнике?! У грађанском рату 90-тих година минулог века Срби Крајишници су брутално прогнани са вековних огњишта од стране нове хрватске државе. Четврт века касније, у новом завичају већином овде у Војводини, у биолошком рату сатире их пандемија корона вируса, па не могу ни културу сећања на изгубљени завичај да баштине. Отуда оно питање из наслова - Зашто ниједно зло не може да поштеди Крајишнике?!

            Због веома тешке епидемиолошке ситуације у АП Војводини, граду Новом Саду и целој Србији, Председништво Удружења "Отаџбински покрет" је одложило Шесту традиционалну културну манифестацију Дани Српске Крајине у Српској Атини - 2020. Одложен је и Свесрпски крајишки сабор под слоганом - Док живе Крајишници живеће и Крајина. Припремане су још две културно уметничке приредбе у Мастер центру Новосад-ског сајма и Матици српској. Сви ти садржаји из баштињења завичајне културе сећања требали су да се прикажу публици током тродневног трајања, минулог викенда: 11, 12. и 13. децембра, уочи највеће српске крсне славе Светог Николе. На Никољдан - 19. децембра 1991. године - у Книну је проглашена Република Српска Крајина. Иако је настала у ратним условима била је то прва држава Срба Крајишника у полукругу од Книна до Вуковара. Трајала је и ратовала безмало четири године против нове хрватске државе која је одузела право на једнакост Срба са Хрватима. Република Српска Крајина није имала искрену подршку ни Србије, ни Републике Српске и зато није ни чудо што је пала пред налетом НАТО авијације и друге ратне логистичке подршке хрватским војним формацијама. Сећање на вишевековно живљење Срба на крајишким просторима и на Републику Српску Крајину предмет је памћења прогнаних Срба, исказану у манифестацији Дани Српске Крајине у Српској Атини. Ове године је то памћење по шести пут требало да буде најбога-тије и најосмишљеније, али је пандемија то стопирала.

            Епидемија короне на војвођанском простору је на врхунцу ескалације - ваљда неће да буде много горе од овога садашњег тешког стања. Српско здравство и поред максима-лног прегалаштва лекарских тимова и медицинских радника, као и распричано политичко вођство земље, не могу да обуздају дивљање ове тешке заразе. Кривицу пребацују на становништво јер, по њима, грађани не поштују њихове заштитне мере: не носе маске и не држе дистанцу. Најтеже је осећање што се крај никако не назире, штавише ситуација се компликује, па ће овај биолошки рат да траје - Бог зна докле!

 

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар