Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 23. новембар 2020.

ДРУГА ГОДИНА НЕВИДЉИВОГ РАТА

 

374. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 24.11.2020. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ДРУГА ГОДИНА НЕВИДЉИВОГ РАТА 

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 374. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

                У недељи од 16. до 22. новембра 2020, настављамо да бележимо кулминацију у расту двеју великих стрепњи и неизвесности у српском друштву. Прва стрепња изазвана пандемијом корона вируса ушла је у другу годину трајања грозног невидљивог рата. Та пошаст као да се циљано обрушила на Српску православну цркву која је од ковида 19 изгубила два своја темељна стуба: патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија. Друга неизвесност је како ће се разрешити балканизација недавно одржаних америчких пред- седничких избора.

            Као у књижевним делима криминалног жанра, тако овде и данас и у чемерној стварности болесног српског друштва, необуздана пандемија коронавируса достиже врхунац заплета несагледивих размера. Збуњеност народа, од свакодневног "бомбардовања" од стране медија растом броја заражених и умрлих, нараста до потпуне дезоријентације и изгубљености српског човека у времену и простору. Такво душевно стање људи је тим веће што је њихово главно прибежиште Српска православна црква претрпела највеће губитке. Отишла су у вечност два стуба наше цркве: патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије. И не само они, упокојило се или оболело од короне више актуелних и бивших епископа и других црквених великодостојника. Таква дешавања у страховима верника и обичних људи доживљавају се као опака моћ стратега овог невидљивог рата, који су намерили да скроје свет по њиховој мери...

            Иако формално правно избори за председника САД  још нису окончани, овде се двојако доживљава та балканизација овогодишњих америчких председничких избора: званичници већином и поклоници американизма сматрају да је победа Џо Бајдена готова ствар, док они који држе до националног и државног достојанства и поноса старахују од тога. Кажу да једино Енциклопедија британика садржи одредницу балканизам и да је она дефинисана као непотребно компликовање ситуација. Ми нажалост живимо и свакодневно осећамо тај балканизам и све његове погубности. Америка је била узор правне државе, а зашто је сада прибегла примени балканизма сазнаћемо убрзо. Америка је предводила НАТО алијансу у агресији на Срабију 1999. године, а њен тадашњи подпредседник Бајден ружио је Србе најцрњим дисквалификацијама, док је џелата Тачија назвао Вашингтоном Албанаца. Неће ли он кад заседне у председничку столицу помоћи Тачију и другим злочинцима, којима је почело суђење у Хагу, да поново избегну казну?! - питају се забринути Срби.           

            Било како било стрепње и неизвесности лебдеће над Србијом још задуго!

 

 

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар