Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 23. новембар 2020.

ВРЕМЕ НАШЕГ ЖАЛОСНОГ ЖИВЉЕЊА

 

371. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 03.11.2020. од

  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ВРЕМЕ НАШЕГ ЖАЛОСНОГ ЖИВЉЕЊА

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 371. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 26. октобра до 01.  новембра 2020, бележимо тренутак из актуелног времена нашег жалосног живљења. Цела Васељена дрхти и трпи, као у Нојево доба Великог потопа, због пандемије корона вируса. Посебно је драматично у Европи и нашем окружењу. Та заразна болест је однела и митрополита Амфилохија, најученијег монаха у Српској православној цркви и цењеног у свеколиком православљу. Достојно му се одужио на испраћају у вечност верујући народ у Црној Гори. Рекоше врли беседници на последњем опроштају од великог духовника да су са таквим поштовањем и бројношћу у новијој српској историји испраћене само три личности: краљ Александар, патријарх Павле и митрополит Амфилохије. Та грандиозна личност знањем и хришћанском љубави имала је разумевање и поуке за све људе у добру и злу, па и за наше Србе Крајишнике, страдале на крајишкој голготи.

            На световној позорници, у току јесењег налета короне, готово истоветно се у Србији и Црној Гори, донедавно заједничкој држави, дешава финиш у формирању и отпочињању деловања новоизабраних орочених влада. Можда је једино заједничко у оба случаја приметан утицај страног фактора на персонални састав нових влада, како се то у међународним односима и дипломатији каже. Орочавање трајања нових влада на годину и нешто више дана, а могуће је да трају и краће, је различито. У Црној Гори чак хоће да мандат нове експертске владе буде само 200 дана, са главним циљем да се припреме нови парламентарни избори, који би били заистаа демократски и фер, са равноправним учешћем свих политичких партија - и владајуће опције и опозиције. Намере су заиста честите, али у црногорској политичкој атмосфери тешко ће се запатити истинска демократија, после тридесетогодишње сурове аутократије.

            Мотиви за орочену владу у Србији уопште не садрже потребу за истинском демократијом, већ се славодобитно ужива што су у изборима остварили безмало дво-трећинску доминацију владајућег СПС-а. То је аутократском режиму омогућило да лагодно, без ометања од стране опозиције, подели ресоре само својима и понеком из других редова као милостињу. Шта ће бити преокупација орочене владе видећемо.

            Све у свему ушли смо у суморну јесен и зиму, пуну неизвесности и брига. Медији нас, посебно електронски, свакодневно бомбардују саопштењима о великим бројевима заражених и умрлих од короне. Вести су тако интониране и циљане да они којима су упућене мисле да се ни у мишју рупу не могу сакрити. Завладало је време, како рече Матија Бећковић у опроштајној беседи од пријатеља Амфилохија, када људи говоре кроз неке крпе преко уста. Ми поданици којима се надлежни кроз крпе обраћају, а понекад и прете, добро разумемо ово време нашег жалосног живљења.

 

            Милан Ливада     




Нема коментара:

Постави коментар