Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 2. новембар 2020.

КАД СЕ РЕСОРИ ДЕЛЕ САМО СВОЈИМА

 

370. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 27.10.2020. од

  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

КАД СЕ РЕСОРИ ДЕЛЕ САМО СВОЈИМА

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 370. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 19. до 25. октобра 2020, бележимо како владајућа партија у српском друштву, четири месеца после парламентарних избора, славодобитно дели ресоре својима, без присуства опозиције. За српске прилике то није ништа необично, пошто таква нео-бичност, непојмљива за демократска друштва, овде траје више од три деценије. Нису се остварила очекивања да ће после развлашћивања комуниста и у Србији, најзад, у политичком животу завладати демократска атмосфера. Разлог је, свакако, што су се бивши комунисти преименовали у социјалисте и задржали све манире једнопартијског система и апсолутистичке владавине. Да би створили привид вишепартијског система социјалисти су подстицали стварање већег броја политичких странака и партија, које су обично биле малобројне и политички неискусне, па је самим тим њихов утицај на политичка збивања био миноран. Главна препрека настанку равноправне опозиције владајућим гарнитурама у политичким процесима у српском друштву била је наопака пракса да Влада критикује опозицију, а не обрнуто да опозиција критикује владу, што је основни смисао демократије.

            Необичности на политичкој сцени Србије посебно су биле присутне током ове године. Главна преокупација свих надлежних државних званичника и институција била је борба са пандемијом короне вируса. Примењују се још увек строге превентивне мере. У таквом амбијенту спроведени су парламентарни избори у којима је владајућа СНС освоји-ла безмало две трећине гласова. Некад владајуће опозиционе странке бојкотовале су ово-годишње изборе, највише због сталне сурове критике  власти на њихов рачун у стилу "Шта хоће та опозиција?!" и потпуног игнорисања свих иницијатива опозиционара. Пожуриле су да то искористе бројне политичке групације, које нису успеле да пређу ни смањени цензус од 3 одсто. Тако је на српској политичкој сцени само једна партија остала да ствара Владу по свом укусу. Одлучила се опет на необичан потез - да то буде једногодишња влада, а онда ће поново организовати парламентарне изборе. У политичкој и медијској пропаганди, разуме се, доминира самохвала за постигнуте резултате у свим сферама. Тако се за најважнију сферу нашег живљења каже да смо имали највећи раст у привреди, када све остале државе имају велики пад производње. На телевизији су неки то уочили па саопштавају да српска привреда има најмањи пад у условима пандемије.

            И на крају, значајно је за нас који смо крајишког порекла, да се у избору Владе Србије спомињу и два крајишка имена. Друго је питање што до њих вероватно не допире крајишко питање. То су Александар Шапић, челник његове партије "Спас" и Ратко Дмитровић који је кандидован за министарско место...

 

            Милан Ливада   




Нема коментара:

Постави коментар