Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 26. октобар 2020.

ДЕШАВА СЕ ЧУДО НЕВИЂЕНО

 

369. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 20.10.2020.

од  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ДЕШАВА СЕ ЧУДО НЕВИЂЕНО       

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 369. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У две минуле недеље од 05. до 18. октобра 2020, бележимо дешавање чуда невиђен-ог (том темом смо се први пут бавили у 366. Хроници 22. септембра), у поплави мрачних збивања у земљи Србији и њеног окружењу. Понавља се она историјска изрека о Балкану као бурету барута. У том колоплету негативних политичких и друштвених конфликтних процеса, пандемија корона вируса се поима као чудо невиђено. У окриљу целе те пометње, у најмањој балканској држви - Црној Гори, дешава се један позитиван процес као чудо невиђено, више од три деценије незамислива, мирна, у пуном смислу демократска промена власти!? Истина, добијене су досад само три рунде тога дугог процеса...

            У завршној години друге деценије 21. века баук короне вируса кружи светом. Пани-ка коју производи и свеколике последице те пандемије доживљавају се заиста као чудо невиђено. Код нас овде у српском друштву, више од пола године корона је наметнута као главна преокупација свих, на сваком месту! Кризни штаб који се представља као главни арбитар у тој борби са невидљивим непријатељем и који је добио превелика овлаштења, уместо смиривања, поново диже тензије и прети репресалијама уколико се не буду пошто-вале његове мере и препоруке... Временски негде у средини те пандемије одржани су и избори за посланике Народне скупштине Србије. Конституисан је и парламент, а баш данас кад се премијерно емитује ова хроника нова стара премијерка је најавила да ће саопштити јавности и предлог састава нове Владе. У Србији већ три деценије  све иде по устаљеном систему апсолутистичке владавине, нема изненађења, ни било којих новина!?  

            Готово истовремено су били избори и у Црној Гори, за посланике њене скупштине. Очекивало се да ће и овај пут бити поновљена иста апсолутистичка прича која траје три деценије. Неочекивано се десило чудо невиђено. Победила је опозиција са само једним гласом више, али је то за црногорске прилике прави подвиг. У победничкој ноћи, при-ликом проглашавања победе, пријатно је изненадио високо академски политички дискурс победника најбројније политичке групе универзитетског професора Кривокапића. Такву престижну политичку културу нисмо на нашим просторима гледали више од тридесет година. У једном кратком новинарском портрету написано је да кад се каже за неког у Црној Гори да је господин, онда је то Кривокапић... Убрзо је конституисан и црногорски парламент, без отпора старе гарнитуре. Спекулисало се да шеф државе неће дати мандат Кривокапићу за састав нове Владе, а он је то учинио на достојан начин. Тако су изборни победници у Црној Гори добили прве три рунде дугог политичког процеса на нај-демократскији начин, какав у Србији нисмо видели готово пола века. Предстоји им тешка политичка борба да успеју, али је и ово досад виђено прави васкрс Његошеве слободарске Црне Горе.

 

            Милан Ливада




 

Нема коментара:

Постави коментар