Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 5. октобар 2020.

ОКТОБАРСКИ ДАТУМИ И КРАЈИШНИЦИ

 

368. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 06.10.2020.

од  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ОКТОБАРСКИ ДАТУМИ И КРАЈИШНИЦИ        

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 368. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

                У недељи од 28. септембра до 04.10.2020, бележимо сећање на два значајна октобарска датума и однос њихових актера према Крајишницима. Пети и шести октобар су дани када се ова наша емисија припрема и премијерно емитује, па осврт на те датуме има значај актуелности. Ради се о 20. годишњици од 05. и 06. октобра 2000. године, када је оборен режим Слободана Милошевића и прекинута безмало полувековна владавина комуниста у Србији. Други октобарски датум, на који подсећамо, је Дан старих, уста-новљен од Уједињених нација, које су позвале све државе света да се са пажњом односе према својој настаријој популацији....

            Петооктобарска револуција, како је помпезно назван овај насилни преврат и жал што се није десио и шести октобар, ваљда реваншизам према комунистима, теме су које се распредају пуне две деценије. Срби у политици не могу да се отресу опседнутности рево-луцијама, које су у својој суштини насиље. Све револуције у Србији су изневериле соп-ствене програме и очекивања народа. Ми вршњаци свих српских револуција, као што је аутор овог осврта, добро памтимо обећања и остварења комунистичке револуције. Српски комунисти су током своје владавине у економији створили средњеразвијену европску земљу, мада им то нико не признаје, али су потпуно занемарили српско национално питање, због чега и данас имамо тешке последице. Прононсери петооктобарске демократ-ске револуције су ту економију опљачкали и распродали, па смо сад најсиромашнија земља Европе, у ствари колонија. За демократе српско национално питање уопште није постојало, па имамо парадокс да се у нашем окружењу све државе национално хомогени-зују, а Срби се и даље деле. То се најтрагичније одразило на судбину српског крајишког народа којег су сви српски владари одбацили и издали...

            У недељи коју посматрамо био је и Дан старих. Државни званичници који су се "службено" огласили причали су како се тобоже брине о старима, јер смо ми међу држава-ма са најстаријом популацијом у свету. Свакоме ко иоле познаје српску стварност свака званична прича о бризи о старима звучи отужно, с обзиром на ниво сиромаштва великог дела становништва. Уз то, у актуелној пандемији вируса корона, круже приче које нису без основа, да су глобалисти смислили и пустили корону са намером да поморе већину свет-ског становништва, а на првом месту су стари људи, којих је много и дуго живе. Замислите само какав је осећај стараца и старица, који су на крају животног пута, а знају да постоје  моћници којима се жури да их што пре пошаљу на онај свет!? Хоћемо ли доживети моде-рни масовни лапот, или је ово што се дешава само ујдурма светских моћника који демон-стрирају своју злу намеру да могу да се поигравају с ким им се прохте!

            Било како било, присуствујемо можда највећем злочиначком подухвату против целокупног човечанства. Шта ће бити причаће ко све ово преживи.

 

            Милан Ливада




 

Нема коментара:

Постави коментар