Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 5. октобар 2020.

ДЕСИЛО СЕ ЧУДО НЕВИЂЕНО

 

366. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 22.09.2020.

од  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ДЕСИЛО СЕ ЧУДО НЕВИЂЕНО   

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 366. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 14. до 20. септембра 2020, у осврту на историјску изборну победу опозиције у Црној Гори, по националној и државној историји Србији најближој држави, тај догађај смо означили као чудо невиђено. Пошто је апсолутистичка владавина једне лично-сти трајала 31. годину, било је превладало уверење да је тај режим необорив. Таквом миш-љењу допринео је арогантан став, како самог врховног олигарха, тако и његовог окружења, који су код "удварања" институцијама Европске уније, говорили: - Само нам кажите, коли-ки број гласова грађана Црне Горе треба да обезбедимо, за било које чланство у неком од ваших органа, учинићемо то прецизно у процентима!? И онда, кад је црногорска владајућа режимска гарнитура била самоуверена да је необорива, у изборној ноћи се десило чудо невиђено. Владајућа Демократска партија социјалиста јесте појединачно освојила највише гласова, али је изгубила власт.

            Мислећи људи се слажу у оцени и доживљају ове мирне и достојанствене промене власти, да је то био васкрс Његошеве слободарске Црне Горе, после чега би могао да уследи препород црногорског друштва. То су наговестили говори победника после саопштења резултата гласања у изборној ноћи.  Више од четрдесет година, након сврга-вања једнопартијског комунистичког режима и владавине вишепартијског система, нисмо чули тако одмерене, разумне, промишљене и помирљиве говоре политичких победника. Можда је у приоритетима ангажмана нове црногорске власти највреднија она одредница да неће бити реваншизма. Дај Боже да је то први корак у превазилажењу антагонизама и стварању хармоније, како у црногорском, тако и овде у српском друштву. У оба случаја, и српско и црногорско су конфликтна друштва до крајњих граница. Ту узајамну нетрпе-љивост генерисале су владајуће гарнитуре у обе државе. Уместо да опозиција критикује власт, што је њена демократска улога, власт је брутално ружила опозицију! Питање је сад: Да ли је дошло време да почне измирење и наговештај друштвене хармоније?

            Треба рећи да је ова изборна победа црногорске опозиције само прва добијена рунда политичке и друштвене борбе за складне друштвене односе, уместо сталног потпи-ривања сукоба и нетрпељивости, до непријатељстава. Следи тежи и мучнији део докази-вања да нова власт може да одоли свим искушењима и утре путеве истинском демократ-ском преображају црногорског друштва. Без обзира шта буде ова изборна победа је, бар на кратко, пробудила веру у народу да се власт може освојити на леп начин, као и наду народа да ће имати нормалну државу. Ми у Србији можемо само да жалимо, што наша опозиција није имала мудрости и снаге, да у овдашњим изборима, победи не само актуелну власт, него исте политичке гарнитуре које се, као и у Црној Гори, више од три деценије смењују у органима српске власти.

 

            Милан Ливада  



Нема коментара:

Постави коментар