Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 23. новембар 2020.

ДВЕ ВЕЛИКЕ СТРЕПЊЕ И НЕИЗВЕСНОСТИ У СРПСКОМ ДРУШТВУ

 

373. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 17.11.2020. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ДВЕ ВЕЛИКЕ СТРЕПЊЕ И НЕИЗВЕСНОСТИ У СРПСКОМ ДРУШТВУ

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 373. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 09. до 15. новембра 2020, настављамо да бележимо две велике стрепње и неизвесности у српском друштву. Прва стрепња траје целе ове године и односи се на ескалацију пандемије корона вируса. Баш данас кад се премијерно емитује ова наша емисија у Србији су ступиле на снагу строже мере заштите становништва од ове опасне заразне болести. Друга стрепња је настала после исхода америчких председничких избора и победе Џо Бајдена, мада та рашомонијада још није дефинитивно распетљана. 

            Приче у народу су разоткриле да су вирус короне код нас донели српски фудбалери, који играју и кинеским клубовима, још прошле јесени. Тада та зараза нигде у свету није била позната па се спекулисало да је то нека чудна грипа. Тек је у рано пролеће ове године код нас проглашено да имамо прве заражњне од ковида 19. Надлежни српски званичници су увели ригорозне мере изолације и забране окупљања што је, по њиховим тврдњама у поређењу са државама у окружењу, спречило велики број оболелих. Као пример се наводи забрана прославе Васкрса у чему су имали подршку врха Српске православне цркве. Тако је прегуран први талас, а онда је уследио други и ево нас тренутно можда на врхунцу трећег таласа пандемије. Стање је озбиљно, а уплашеност народа повећава свакодневно "бомбардовање" гледалаца са тв екрана бројем оболелих и умрлих. Многи мисле да ћемо морати да се навикнемо да живимо са овим злим вирусом. Други опет распредају приче да ће паника трајати док глобалисти не остваре своје зле намере о помору светске популације. Било како било ситуација се погоршава што појачава неизвесност и стрепњу.

            Кад се спомиње стрепња од исхода америчких избора многи ће рећи какве то везе има са нама?! Ми Крајишници бар о томе имамо аутентично сведочанство какав је однос према Србима имала Клинтонова демократска администрација. Најпре је 1995. године НАТО авијација разорила виталне војне објекте Републике Српске Крајине и тиме прес-удно утицала на њен пад. А онда је амерички амбасадор у Хрватској Галбрајт, ваљда славодобитно, ускочио на једну у колони коњских запрега пуних избегличког крајишког народа и сликао се за телевизију. Дотле Трампова републиканска администрација није водила ниједан рат и имала је према Србима неутралан став. Повратак демократа, на челу са Бајденом који је о Србима говорио све најгоре, само би доне нови притисак и невоље.

            Не дао Бог да се Србија убрзо нађе у злослутном садејству пандемије вируса корона и америчког притиска. Ионако има довољно невоља не треба јој нових.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар