Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 18. септембар 2013.

У маглама обмана

24. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 15.09.2013.


од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај





У МАГЛАМА ОБМАНА


Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 24. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

Страдању српског крајишког народа изгледа неће бити краја до истребљења и последњег Србина са простора бивше Републике Српске Крајине. Овом тешком реченицом почињемо нашу овонедељну хронику од 09. до 15.09.2013. под утиском ескалације расистичких протеста у Вуковару и разбијања табли са ћириличним натписима пред тв камерама. Није остало само на таблама него су паљени аутомобили са регистрацијама из Србије широм Хрватске, бацане су експлозивне направе на српске цркве и друге институције... Први званичници из државног врха Хрватске јесу реаговали на овај вандализам, али у оном помирљивом стилу како треба имати разумевања за осетљивост овог питања у вуковарској средини?! А из државног врха Србије није било гласа! Јесу реаговали нижеразредни државни чиновници, али у готово извињавајућем маниру како су тобоже угрожена људска права српске мањине. Прочитали смо у новинама да је један од државних олигарха Србије рекао да је српско питање сада ствар европске Хрватске. Нешто нас то подсећа на деведесете када је врховни олигарх из Београда рекао да га Срби из Крајине не интересују?! Ето, докле су нас довела та наша „српска посла“?!

Насиље о којем говоримо потврђује да на српском животном простору непрекидно битишемо у маглама политичко пропагандних и медијских обмана. Јер, уверавали су сви надлежни одавде несрећне избеглице како ће тобоже све бити друкчије кад Хрватска постане чланица Европске уније. Раније је државни секретар за избеглице у Влади Србије на тв говорио како они нећа правити никакве сметње Хрватској на путу у ЕУ, а сада ћуте да они тамо не би оспоравали преговоре на путу Србије у ЕУ! Према томе, избегличко питање је маргиналног значаја према највишим државним интересима!

Заштита српској мањини у Хрватској није стигла ни из Европске уније! Њени надлежни службеници одговорили су да се ЕУ неће мешати у конкретне државне проблеме, јер су права мањина уграђена у њене темељне вредности! Наш је утисак да те европске вредности не вреде једино за Србе?!

И на крају једно конкретно поређење. Овде у Војводини, где настаје ово сведочење, хрватска мањина и све друге бројне националне мањине имају прекомерна остварења мањинских права, у поређењу са односом држава у окружењу према српској мањини у њима. Аутор овог текста је пола века медијски посленик на војвођанском простору и добро му је позната ова ситуација. Зар у овој области не важи никакав међудржавни реципроцитет?!



Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар