Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 26. септембар 2013.

У маглама обмана (2)

25. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 22.09.2013.


од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај





У МАГЛАМА ОБМАНА (2.)


Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 25.

Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 16. до 22.09.2013. наставили смо да опсервирамо ширину и жестину расистичких испада против двојезичких табли на латиници и ћирилици на хрватским државним институцијама. Није се остало само на томе него се широм Хрватске брутално уништава баш све што има предзнак српског. Треба ли уверљивијег сведочанства о томе од случаја са спомеником у селу Голубићу код Книна?! Две године пре уласка Хрватске у Европску унију тамошње српске породице жртава су 2011., у порти Цркве Светог архиђакона Стефана, која је иначе 2012. обележила 550 година постојања, поставиле мали споменик. Најпре су на спомен-плочи била исписана имена 34 убијена мештанина у Олуји, са крстом и натписом: „Сјећање на Голубићане страдале у ратовима“, и у потпису: „подигао народ Голубића“. Под притисцима хрватских бранитељских удруга и у договору са локалном влашћу Срби су направили ново спомен обележје на коме није било имена него само онај потпуно неодређен текст „погинули у ратовима“?! Али, ни то није могло да опстане и то по уласку у ЕУ – споменик је порушен?! Ето крунског доказа у коликој су заблуди и маглама обмана били сви они који су веровали и говорили како ће тобоже све да буде боље у европском чланству!

Рекли смо, још у првом тексту прошле недеље, да је реаговање представника званичних владиних институција из Београда било благо и неодређено. Тако се и наставило! Просто је невероватно изгледао наступ две релативно младе даме из државног врха Србије у разговору са локалном влашћу у Вуковару, у којем су антисрпске демонстрације биле честе и пуне необјашњиве мржње и гнева?! У неколико кадрова у тв извештају оне су се смејале и изгледале весело, као да се разговара о некој забави, а не о угрожености битисања српске мањине на том делу хрватског простора. А тек у званичној емитованој изјави једна од њих није научила унапред написани неодређени текст о некој „селективној примени нечега“?! – па је несувисло понављала и оставила јадан утисак! Наравно, не пледирамо да буду мргодне, не приличи то женама, али то је међудржавни, међународни политичко дипломатски сусрет у коме трагична тема намеће и примерено понашање. Јер, у том граду чести су графити и песма по улицама: „Нема врба ко`лко има Срба, нема везе добре су и брезе“! Како се могу осећати Срби у таквом амбијенту?!

Минуле недеље, уз вруће крајишко појавило се у јавности и војвођанско питање? Словенац Јелко Кацин, као известилац Европског парламента, усред Београда је испоручио нови захтев како у предстојећим преговорима о чланству Србије у ЕУ треба отворити питање уставног и законског уређења аутономије Војводине! Уследило је право, истина прилично благо али високо компетентно, реаговање професора Правног факултета Оливера Антића да је то дипломатски скандал и недопустиво мешање у унутрашње ствари Србије... А онда један од високих владиних функционера, који се намеће да буде главни у свему, брани Кацина како он тобоже није ништа лоше мислио?! Неусаглашеност у иступима из државних институција недопустива је у оваквим ситуацијама, али у Србији све може?!

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар