Милан Ливада

Милан Ливада

уторак, 10. септембар 2013.

Најеће кордунашко село у Војводини (II)

23. Недељна хроника за Радио "Фрушка гора", за 08.09.2013.


од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај





НАЈВЕЋЕ КОРДУНАШКО СЕЛО У ВОЈВОДИНИ (II)


Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија "Фрушка гора". Ово је наша 23. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

За недељу од 02. до 08.09.2013. доносимо други део записа из битисања највећег кордунашког села у Војводини. То је Кљајићево, на северозападу Бачке, недалеко Сомбора. Да подсетимо да је ово велико бачко село настало из две велике сеобе изазване тешким ратним насиљем. Десило се то у размаку од пола века: `45. и `95. када је са Кордуна овде дошло више од 12 хиљада људи. Пет-шест хиљада избеглица дошло је у први мах у Кљајићево `95. На крају је њих 400-500 купило куће и трајно овде остало. Тако је по последњем попису становништва у Кљајићеву било 5.200 душа.

Наредне `96., на иницијативу избеглица Велика Госпојина је постала слава села. На овогодишњој слави (28.08.2013.), приликом освећења славског колача, осетили смо једну необичност и посебност Кљајићева. Овај верски обред је био у Англиканској цркви, коју је село наследиоло `45. од пријашњих становника Немаца, који су одселили. Пошто су готово у целости досељени Кордунаши били партизани и припадници владајуће комунистичке идеологије није било ни спомена да се гради Српска православна црква. У ова зла времена, када су пожелели да имају цркву, нису могли јер су пуно осиромашили. Зато су 2009. тражили и добили одобрење од католичког бискупа из Суботице да користе њихову цркву. Мало помало на недељне литургије и на друге свеце црква је све пунија.

Ти идеолошки обрти посебно тешко погађају старе и нове ратнике. Причао је Илија Радичанин, домаћин аутора овог текста, да потомци партизана иду на четничка славља и понашају се као да се стиде часног војевања својих предака. Ову околност је тешко разумети, а поготово објаснити, јер је у Србији неразумно поништена антифашистичка борба, што посебно погађа Крајишнике. Све државе Европе и дан данас високо вреднују антифашистичку борбу у Другом светском рату и то редовно обележавају. Једино Србије деценијама уназад нема на тим слављима. Да парадокс буде још већи Хрватска се појављује као антифашистичка, а НДХ је починила стравичан геноцид над српским крајишким народом у оном, а брутално их прогнала у овом рату?!

Демократска транзиција је поништила тековине економског просперитета Кљајићева. Грдно су осиромашили, а млади су без посла, чиме се уништава будућност јер на младима свет остаје! Тешко се живи, јер како рече наш домаћин, његова инвалидска пензија је једва нешто преко двадесет хиљада динара. Приходи од пољопривреде су мршави, јер држава само опорезује, а не дели субвенције младим пољопривредницима.

Забележили смо и два светла примера. Анка Михајловић је институција Кљајићева. Има пуну кућу народних ношњи са Кордуна и све је извезла својим златним рукама. Посебно је прекрасна женска одећа из средине 18. века. А Јован Ћалић је првак света у куглању.


Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар