Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 17. април 2014.

Како то српски животни стандард није ни трећину од европског?!

54. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 15.04.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

КАКО ТО СРПСКИ ЖИВОТНИ СТАНДАРД НИЈЕ НИ ТРЕЋИНУ ОД ЕВРОПСКОГ?!

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 54. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

За 54. хронику, за раздобље од 07.04. до 13.04.2014, забележили смо неке шокантне податке из живота наших грађана. Прекјуче, на Цвети, у недељном јутарњем програму РТС-а емитована је вест да у Србији животни стандард није ни трећину од просека Европе! У истој емисији, као да су хтели да то илуструју ситуацијом из живота, тв репортери су камером прошетали београдским пијацама и предочили нам алармантне приче. Време је Васкршњег поста, па су најпре снимили тезге на којима се продаје риба. – Некада су људи куповали на киле, а сада по једну рибу, и то мању, за сваког члана домаћинства! – вајкао се продавац на рибљој пијаци. Док је мала продаја рибе, на тезгама са јајима је нешто боље: - Купују људи, не као пре, али ипак можемо да будемо задовољни, јер предстоји васкршње фарбање јаја – казивале су продавачице. – Нема народ пара – викао је продавац поврћа. – Продаја на пијацама је пала на трећину од негдашње – објашњавали су трговци воћем и поврћем. Гледаоци су могли да виде, у тренуцима када је камера приказивала тотал, да на пијацама има више продаваца неко купаца!
Кад је таква слика у престоници, у којој су примања највиша, како ли је на пијацама у унутрашњости, а посебно у провинцијама и селима у којима је највише несрећних крајишких избеглица? Глад се, на жалост, уселила у многе наше домове! Потврдио је то и Заштитник грађана у Новом Саду у изјави за новине. Рекао је лане, крајем лета, да му сваки дан дође пет-шест радно способних људи - траже новац или храну, јер су остали без посла! Сличних изјава је било и из других новосадских социјалних институција. Људи су се дуго стидели и трпили, али кад глад траје обраћају се држави. То се, дакле, дешава у српској престоници у производњи хране и на најплоднијој земљи у Европи, јер је то Бачка! Увек су медији претеривали и писали како сви Срби за празнике, без обзира на ситуацију, напуне свим и свачим породичне трпезе! Да ли ће се то десити и током овогодишњег Васкрса? Наша слика са почетка ове приче упозорава да ће, у овој беди и сиромаштву, многи наши суграђани, посебно крајишке избеглице, на жалост, имати оскудну Васкршњу трпезу!

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар