Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 7. април 2014.

Прогнани Крајишници ни избеглице не могу да буду?!

53. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 08.04.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ПРОГНАНИ КРАЈИШНИЦИ НИ ИЗБЕГЛИЦЕ НЕ МОГУ ДА БУДУ?!

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 53. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
За 53. хронику, за раздобље од 31.03. до 06.04.2014, забележили смо у суботу 05. априла, тешку увреду нанету нашим крајишким избеглицама. Телевизија је у суботу цео дан спиновала вест, као и реаговања на њу, да је Високи комесаријат Уједињених нација за избегличка питања (УНХЦР) у Београду препоручио Влади Србије да покрене поступак престанка избегличког статуса прогнаним Србима Крајишницима. Цинизам је у објашњењу те иницијативе: да је прошло 20 година и да се свако већ могао снаћи! Позитивно је што су званичници српске Владе енергично одбили ту препоруку УНХЦР-а, која проистиче у ствари из захтева хрватске Владе – да се избеглице бришу. Додаје се у оглашавању званичника Србије да ће избеглице из Хрватске и даље уживати пуну подршку и помоћ.
Тако ни после две деценије, од нечувеног понижења њиховог људског достојан-ства када су брутално протерани са вековних огњишта, Крајишници немају мира - ни избеглице не могу да буду?! Јер, тај статус им, бар у надањима, гарантује остварење неких људских права и надокнаде за имовину од прогонитеља. Кад то престане онда су они просто поништени као људи и обесправљени потпуно. У том контексту је занимљиво реаговање Регионалног одбора за помоћ избеглицама Војводине у Новом Саду. По његовој оцени УНХЦР је највећи кривац што ни после 2о година великом броју Срба протераних из Хрватске није омогућен одржив повратак и враћање или накнада изгубљене имовине. Тај одбор је позвао избеглице из Хрватске да туже београдску канцеларију УНХЦР-а, која је „сама себи сврха“, а донаторска средства троши више на плате запослених, него на помоћ избеглицама. Додаје се да је због нерада УНХЦР-а више од 100 хиљада Срба трајно изгубило станарска права и предратне станове. Спомињу се поименице и појединци, који су на челу појединих избегличких удружења, а у ствари својим ангажманом помажу да Хрватска озакони обесправљеност избеглица.
На овом примеру се види сва трагичност позиције крајишких избеглица. Обмањују их они који, тобоже, раде на њиховој заштити. Споменути одбор не каже да ће он тужити београдски УНХЦР, него да то треба да ураде саме избеглице?! Тако се понашају и друга самопроглашена избегличка удружења, која омугућују профитерство мањим групама појединаца, а суштински се уопште не баве избегличким питањем!

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар