Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 4. јун 2014.

Не заборавити наше невино страдале у Крајини

60. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 03.06.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

НЕ ЗАБОРАВИТИ НАШЕ НЕВИНО СТРАДАЛЕ У КРАЈИНИ

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 60. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.То је, дакле, јубиларни поглед на колоплет догађаја у једној седмици, везаних за крајишко војвођански амбијент, у контексту свесрпских дешавања. Истовремено тече друга година наше сарадње.
Определили смо се да у седмици, на коју се односи ова наша Хроника, од 26.05. до 01.06.2014, споменемо једну меморијалну ситуацију. Кордунаш у Новом Саду, у понедељак 02.06.2014, отишао је у цркву и запалио седам свећа. Био је то знак сећања на 72. годишњицу када су, 02. јуна 1942, усташе на Кордуну зверски побиле његове две рођене сестре и три брата – невину децу од којих је најмлађа сестра имала непуне три године. Тога дана, у усташкој офанзиви, на исти начин је страдала небројена маса Кордунаша. Током више од четири године, широм Крајине, у монструозним усташким злочинима, било је на стотине хиљада жртава недужног српског крајишког народа. Међу првима су свирепо убијани српски православни свештеници и порушене њихове цркве.
Злочин је ондашњих поратних власти, али и потомства, што жртве нису детаљно пописане. Још је нељудскије што је спровођена стратегија: опроста и заборава. Тиме је ондашња официјелна државна политика скривала истину, кроз наметање заборава и наново убијала жртве. Цркава није било да држе парастосе, а локалне комунистичке власти у „остатак покланог српског народа“ су просто уносиле страх да се „о томе не сме причати“. Због свега тога није створена култура поштовања жртава. А наша људска дужност најсветија је да не смемо заборавити наше невино страдале у Крајини.

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар