Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 20. јун 2014.

Против фалсификата и клевета битног историјског датума из српске прошлости

62. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 17.06.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ПРОТИВ ФАЛСИФИКАТА И КЛЕВЕТА
БИТНОГ ИСТОРИЈСКОГ ДАТУМА ИЗ СРПСКЕ ПРОШЛОСТИ

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 62. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
За седмицу од 09. до 15.06.2014. године издвојили смо реаговање, највиших и најзначајнијих државних званичника и институција српскога народа, на клевете и фалсификате везане за битан историјски датум.
На Видовдан 28.06.1914, се десио историјски догађај за српски род који и данас, сто година после, изазива контроверзе на међународном плану. Малобројна група Младобосанаца извела је у Сарајеву атентат на престолонаследника ондашње Аустроугарске, надвојводу Франца Фердинанда.
За главног кривца је проглашен и на смрт осуђен, најмлађи међу њима, Гаврило Принцип. Међу актерима тога чина за национално ослобођење и уједињење је било и Крајишника, што је битан аспект нашег интересовања. У тадашњој Европи је већ био завршен процес конституисања нација и националних држава. Срби на Западу су и даље живели под окупацијом, па су код младих биле разумљиве идеје за национално ослобођење од вишевековног ропства и тираније.
Подуже из међународних кругова непријатељски настројених према Србији стижу клевете и ревизионистички захтеви који би требало да ескалирају сада на стогодишњицу сарајевског атентата. Паклени је план да се Младобосанци прогласе терористима, а Србија окриви за избијање Великог рата. У одбрану историјске истине и достојанства Српства устали су сви релевантни чиниоци. Највиши домет у томе је скуп „Србија и Први светски рат“ у Српској академији наука и уметности (САНУ), одржан последња два дана минуле недеље у Београду. Поред САНУ организатори су још Матица српска и Академија наука и уметности Републике Српске. Међу 60 историчара, који су поднели своје реферате о различитим питањима Великог рата, 18 је било из иностранства.
Председник Србије Томислав Николић
је указао да се морамо борити речима и делима да не дође до ревизије историјских чињеница. Додао је да су ћутање и равнодушност према тим насртајима на истину о нама равни саучешћу у кривици, као и њено прихватање. Патријарх српски Иринеј је оценио да је Србији рат био наметнут и да је морала да уђе у њега по цену огромних жртава. Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је оно што се догодило у Сарајеву 1914. године доказ бунта народа који није желео да трпи туђинску власт. Скренуо је пажњу да не треба ићи у Сарајево, где се на постављеној табли клеветнички говори о „српском фашистичком агресору...“
Бележимо још да је актуелни премијер Србије Александар Вучић,
приликом недавне званичне посете Аустрији изјавио да „аустријско-српски односи никад нису били тако добри у последњих сто година“. Према Новостима од 14.06.2014, Вучић је на конференцији за новинаре рекао да мисли „да је време да Србија, Немачка и Аустрија буду на истој страни...“

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар