Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 6. новембар 2014.

Зашто Срби Крајишници немају своју Матицу српску

82. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 04.11.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

СAMO СРБИ КРАЈИШНИЦИ НЕМАЈУ СВОЈУ МАТИЦУ СРПСКУ!

        Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 82.
 Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 27.10. до 02.11.2014, наметнула се као тема упитаност и дилема: Зашто само Срби Крајишници немају своју Матицу српску?! Побуда за овакав закључак десила се 31.10.2014. у Матици српској у Новом Саду када је промоцију своје делатности имала Матица српска - Друштво у Црној Гори. Током четири године постојања и настојања да очува српску мисао и традицију у овој новој самосталној држави која, штавише, спроводи државно насиље над српском баштином, Друштво Матице српске је учинило много, посебно у издаваштву. Јер, књиге, часописи и друга периодика су најбитнија сведочанства да је на црногорском простору вековима уназад столовала српска култура, историја, традиција и све оно што сваки народ чини особеним и препознатљивим.
Знамо да постоји и делује успешно Матица српска – Друштво у Републици Српској. Према томе, само Срби Крајишници, који су остали без своје Републике Српске Крајине и доживели судбину прогнаника и избеглица, немају никакав облик невладине организације каква би приличила Матици српској. А било је могућности за то. Наиме, средином 2010. године аутор ових хроника  договорио је разговор код ондашњег председника Матице српске академика Чедомира Попова, гигантске личности српске културе и науке. Он је уздигао ову најстарију и најзначајнију институцију у Срба, која делује 188 година као удружење грађана и невладина организација за баштињење културно научног стваралаштва. Намера је била да некако у њеном окриљу окупимо све крајишке стваралачке потенцијале у валоризацији багате културно историјске баштине Срба Крајишника, који су највише страдали у распаду бивше заједничке државе Југославије. – Формирајте Удружење чланова и поштовалаца Матице српске и онда, уз нашу помоћ, можете много тога да урадите – посаветовао нас је ондашњи председник Матице. Учествовала су у том разговору још два угледна и друштвено високо-позиционирана Крајишника, али у пракси нисмо ништа успели да урадимо.
Имамо и ми солидну продукцију разноврсних садржаја. Многа дела, чији су аутори афирмисане и потврђене личности, представљају високе литерарне, публицистичке и научне домете. Све то, без покровитељске и менторске улоге неке доказане и ауторитативне институције каква је Матица, нема онај значај и одјек какав би био да имамо таквог арбитра. Али, шта да се ради кад они Крајишници који се намећу да буду нека врста предводника, не схватају шта нас је снашло. Многи мисле и очекују да нашу жалосну позицију треба да реши егзекутор невиђеног егзодуса Срба Крајишника. Схватају ли они значај и садржај оних фраза које папагајски понављају како Хрватска није ништа учинила да пружи било какву сатисфакцију прогнаном српском крајишком народу?! Таквим понашањем трагична губитничка позиција Срба Крајишника само се продубљује.

Милан Ливада  

Нема коментара:

Постави коментар