Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 11. децембар 2014.

Две српске скупо плаћене заблуде

87. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 09.12.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ДВЕ СРПСКЕ СКУПО ПЛАЋЕНЕ ЗАБЛУДЕ 

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 87.
 Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

Прве недељe у децембру, од 01. до 07.12`. 2014, у сећању на битне датуме из српске прошлости, била су овде у Новом Саду два скупа, на два значајна пункта. Оба су за нас Србе Крајишнике била погубна, па смо из свега тога изашли потпуно сломљене кичме.

Најпре су у Матици српској 01. децембра 2014. подсетили на 01. децембар 1918. године. Тога дана пре 96 година Народно вијеће Словенаца, Хрвата и Срба, после дефинитивног пораза Аустроугарске у Првом светском рату у чијем саставу су до тада живели, дошло је из Загреба у Београд. Тражили су они, губитници у рату, од победничке Србије да створе заједничку државу. Србија је олако пристала и тако је настала Држава Срба, Хрвата и Словенаца, касније познатија као прва Југославија. Из Београда је потом кренула и идеја југословенства, подржана не само у српским владајућим круговима, него и од српске интелигенције. Београдско форсирање стварања Југословена жестоко се обило о главу Србима у Хрватској. У њиховој антисрпској пропаганди, добро памти аутор овог текста, називани смо, због тога, тројанским коњем великосрпске политике. Током студија политичких наука, средином шездесетих година 20. века, на катедри Социјалистичка револуција Југославије, предавач Фрањо Туђман у Загребу је на предавањима студентима иступао са омиљеном тезом да су великосрпски хегемонизам и државни централизам неподношљиви за Хрватску. Све је тада нама из Крајине изгледало чудно и необјашњиво. У ствари је то била припрема за самосталну Хрватску у којој ће он бити први врховник.

Други догађај се десио 06. децембра 2014, у сали Покрајинског одбора СПС-а за Војводину. На том истом месту, пре 60 година, од 08-10. децембра 1954, Матица српска и Матица хрватска су потписале Новосадски договор о језику. Тада је фактички нестао српски језик, називан је српскохрватски, док Хрватска никад није поштовала договорено и одрекла се Новосадског договора, док зачудо Матица српска га још није поништила. Занимљиво је да је један од актера овог подсећања Влада Републике Српске Крајине у егзилу. У контексту овог ангажмана је и подсећање на оснивање Матице српске у Дубровнику 1909. године, као и увођење србистике у школе и друге образовне институције.

У чему је, у ствари, поента српске заблуде у ове две области? Па, у томе да са хрватске стране потписано није поштовано, форсирано је искључиво хрватско, док је српско и при самом помену на крајишком простору било сатанизовано. И овде у матици су игнорисали наше српске проблеме тамо, док се на крају није десило оно најгоре – егзил!

Милан Ливада


Нема коментара:

Постави коментар