Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 23. март 2015.

У 101. о 100. хроници

101. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 17.03.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

У 101. О 100. ХРОНИЦИ

         Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 101.  Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

Тешко се аутор одлучио да садржај ове Хронике буде овакав каквог ћете чути и на сајту прочитати. Да не испадне да се бавимо сами собом! Јер, осећам да ће наше окружење подругљиво коментарисати, како се ми међусобно хвалимо! Као она два Црногорца у Млецима, која се међусобно титулишу сердаре и војводо, а код куће знају шта су! Знамо добро и ми, који смо се у овај подухват упустили, ко смо и какве нас замке вребају. Намера је да наше непосредно сведочанство, као савременика зла које је посебно погодило наш српски крајишки народ, у контексту свесрпских (не)прилика, оставимо поколењима бар део светлости и истине у погубним политичко пропагандним маглама, које су нас слудиле. У духу документаристике: човек је сведок, записано документ, а оно што није записано није се ни догодило.
Запис у 101.  односи се, дакле, на промоцију 100. Хронике и представља документ о њеној валоризацији и верификацији од компетентних учесника. Било је то 07.03.2015. у Друштву новинара Војводине (ДНВ) у Новом Саду. То је најстарија новинарска институција у Србији са традицијом од 110 година. Међу око тридесет присутних било је десет врхунских новинара и писаца: Младен Булут, председник ДНВ, Радомир Грујић, Милорад Савић, Дејан Томић, Оскар Панди, Олга Ивковић, Добривоје Павлица, Стојан Продановић, Сава Смољановић и аутор овог прилога у емисији Завичај. Довољно за оцену вредности овог радијског облика документаристике. Све оцене су биле позитивне и похвалне што је велико признање и охрабрење за наставак ангажмана.
Битно је још записати да је ово модел друштвеног ангажмана у облику удружења грађана, што је значајан израз грађанских и људских слобода, незамислив и бившем дуготрајном комунистичком раздобљу. Тако су овом приликом Удружење грађана Завичајна група Крајина Војводина и Координација Крајина Рума добиле прелазну и подстицајну оцену за наставак ангажмана. Неизмерно хвала свима!

Милан Ливада





Нема коментара:

Постави коментар