Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 15. мај 2015.

Поменик свих Срба значајних за српски род

109. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 12.05.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ПОМЕНИК СВИХ СРБА ЗНАЧАЈНИХ ЗА СРПСКИ РОД

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 109. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 04.05. до 10.05.2015. године забележили смо два догађаја од највишег националног и државног значаја за српски род. У Матици српској у Новом Саду представљен је 08. маја шести том Српског биографског речника. У истој недељи Издавачки центар ове најстарије и најзначајније културне институције у Срба представио је шесто коло антологијске едиције Десет векова српске књижевности.

Српски биографски речник, у шестом тому на слово М, садржи 753 биографије Срба који су нешто значили за српски род и његову државу. Наш је утисак, према ономе шта је речено на промоцији, да је доминантна личност у шестом тому СБР-а Милутин Миланковић, који је крајишког порекла, на шта смо ми Крајишници посебно поносни. Америчка НАСА је Миланковића сврстала међу десет највећих научника света. У писању биографија учествовало је 255 сарадника, углавном магистара и доктора наука.

Промотори СБР-а су указали да су Срби превели Библију на српски језик у 19. веку. Писање Српске енциклопедије је почело у две последње деценије 20. века. Та  капитална издања већина европских народа је завршила у минулом веку. Ми каснимо готово један век, али је ипак добро да је великим залагањем културних и научних посленика српскога народа, тај рад у току. Без споменутих дела нема нам места у друштву културних народа.

Тешко и споро иде јер владајуће политичке гарнитуре немају осећај да су то највеће националне и државне вредности. Штавише политичари имају тезу да се таква дела не пишу док трају превирања и тешкоће у држави. Кобним посрнућима у српском друштву више од три деценије нема краја, нити се бољитак назире! Према томе, ако би се они слушали та дела никад не би ни настала. Зато културни посленици заслужују све комплименте за ангажман да будемо међу културним народима Европе.

Милан Ливада





Нема коментара:

Постави коментар