Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 7. мај 2015.

Од "владара" до робља

108. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 05.05.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ОД „ВЛАДАРА“ ДО РОБЉА

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 108. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

Тему која је обележила недељу од 27.04. до 03.05.2015. године насловили смо Од „владара“ до робља, да би што верније означили обележавање 1. маја, као радничког празника, на српским просторима. Ту бедну позицију српског радника данас и овде изрекао је наш Крајишник избеглица, после прогона из Хрватске. Тамо је, док је трајала заједничка држава, четврт века био радник, потом и руководилац у једној успешној фирми. Доласком у избеглиштво прихватио се да буде таксиста у Новом Саду, да би преживео и прехранио породицу. Упитан како му је у том такси удружењу одговорио је са мучнином: „Ми смо робље“. Он је тако својом позицијом изразио трагичан пад некад владајуће радничке класе у робље. То сведочанство ваља понављати да би се подсећали да смо из средње развијене европске државе, грешкама владајућих гарнитура, пали на позицију најсиромашније. Тај парадокс је најочигледнији баш овде где настаје овај запис. Бачка је најплоднија земља у Европи, а на њој сада живе најсиромашнији људи.

У та „златна времена“ наша радничка класа је, са разлогом, бучно славила 1. мај, јер је владало радничко самоуправљање, запосленост је била потпуна, а привредни резултати видљиви. Догурали смо од потпуно неразвијене и ратом уништене државе до средње развијене. Српски радници су били вредни, стручни и успешни. Те карактеристике су имали и они који су пола века радили у европским државама, где су стекли лиценцу најбољих. Нове власти су уништиле индустрију у сопственој земљи, призивају стране инвеститоре и срамно нуде бивше раднике као стручну и јефтину радну снагу. Зар их онда таквим односом не сврставају у робље?!
Донекле су такву оцену изразили српски синдикати у овогодишњим првомајским протестима. Наравно да њих власт не слуша и не уважава?! Тако ће бедна позиција српског радништва трајати незнано докле?!

Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар