Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 27. мај 2015.

Шта то себи чинимо?!

111. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 26.05.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ШТА ТО СЕБИ ЧИНИМО?!

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 111. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 18. до 24.05.2015. године бележимо да су током маја Крајишници овде у Војводини, у доброј намери, створили два нова удружења грађана. Прво је, у Угриновцима настала Фондација за помоћ ратницима, оптуженим за злочине у грађанском рату 1991-1995. у Хрватској. То ће бити добра прилика да покажемо колико смо спремни на солидарност са нашим земљацима и сународницима, првенствено са онима који се терете по командној одговорности. За ову ситуацију највише одговара она антологијска порука и поука патријарха Павла: „Будимо људи!“

      Велику су пажњу и  интересовање  побудили иницијатива, припреме и оснивање Удружења Завет отаџбини. Та невладина организација, узвишеног имена, настала је на Спасовдан 21.05.2015. у Новом Саду. Њени чланови су већином ратни ветерани из бивше Републике Српске Крајине и из Републике Српске. Саборност и јединство српског народа је основно начело у ангажману ЗО.

          Наше Удружење грађана Завичајна група Крајина Војводина (ЗГКВ) учествовала је и, разуме се, подржала нове снаге у заштити интереса, првенствено прогнаног српског крајишког народа. Међутим, замислили смо се, и постали узнемирени чињеницом да  превладава декларативна распричаност и уопштеност у свему томе. Реална моћ конкретног учинка свих наших удружења је неизвесна! Целокупни амбијент српског друштва је јако неповољан. Као да недостаје свест о томе!

             Следила нас је мисао изречена у Матици српској, поводом промоције петог тома Српског биографског речника. Рече њен челник: - Можда српски народ мисли да је његова историјска мисија завршена, па може  да нестане?!
     Отуда она наша упитаност и чуђење из наслова: - Шта то себи чинимо?!

Милан Ливада






Нема коментара:

Постави коментар