Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 21. мај 2015.

Тачка на рат четника и партизана?!

110. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 19.05.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ТАЧКА НА РАТ ЧЕТНИКА И ПАРТИЗАНА?!

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 110. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 11.05. до 17.05.2015. године бележимо догађај који сведочи да је српско друштво било и остало талац апсолутистичке, а не владавине права. После 70 година једна судска одлука можда ће, најзад, ставити тачку на рат четника и партизана.

Судско веће Вишег суда у Београду пресудило је 14.05.2015. године да Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини није било омогућено фер суђење, већ је процес био политички и идеолошки обојен. Таквом одлуком Михаиловић је рехабилитован, сматра се неосуђиваним и враћена су му сва грађанска права одузета 1946. године. Дража је ухапшен 13. марта, а так му је 21. маја 1946. дозвољено да изабере браниоца. Оптужница је подигнута 25. маја, а достављена браниоцима тек 13. јула. Само два дана касније, 15. јула  пресудом Војног већа Врховног суда ондашње Југославије Драгољуб Михаиловић је осуђен на смрт. Оглашен је кривим за издају и ратни злочин и организовање банди у циљу обарања постојећег државног режима. Уз смртну пресуду Михаиловићу је изречен и губитак политичких и  грађанских права, као и конфискација целокупне имовине. Молба за његово помиловање одбијена је 16. јула, а страљан је 17.07.1946. године. Пресуда је писана после погубљења, а за гроб му се не зна ни до данас.

Предмет поступка није била рехабилитација Равногорског покрета, нити Покрета Југословенске војске у отаџбини. То је делимично учињено раније другим законима. Поента је да процес против Михаиловића није био спроведен уз поштовање свих права окривљеног, како по стандардима данашњег права, тако и ондашњег.

Требало би да после овакве пресуде у српском друштву престане седам и по деценија дуги рат између четника и партизана. Неће се то десити, јер потомци партизана са позиција власти говоре да то није добро што је рехабилитован тамо неки непријатељ, а они као и ондашњи владају без поштовања елементарних људских права! И на самом крају ове белешке указујемо да је њен аутор потомак носиоца „Партизанске споменице 1941.“, да је више од пола века новинар и да је добро упознао све погубне стране бесправља у бившем југословенском, па онда у српском друштву! Никако да дочека правну државу и владавину права у њој?!

Милан Ливада







Нема коментара:

Постави коментар