Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 29. април 2015.

Све честитке за Савиних 500 "Завичаја"

107. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 28.04.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

СВЕ ЧЕСТИТКЕ ЗА САВИНИХ 500 „ЗАВИЧАЈА“

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 107. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

Тема којом ћемо се вечерас (28.04.2015.) бавити, искорак је из наше уобичајене шеме за садржај Недељне хронике, овога пута за седмицу од 20. до 26.04.2015. године. То је, у ствари, шира честитка земљаку Сави Смољановићу за његових 500 „Завичаја“. Ми новинари пишемо  о свачијим јубилејима: било појединачним, било колективним, државним и националним али сад осећам, у овом случају, да је најделикатније писати о сопставеним. Јер , макар и делимично укључен сам у новинарски продукт чији је јубилеј у питању! Уз то не ради се о обичној радијској емисији локалног значаја. Зато сам одмах у првој хроници записао да смо се у неизвесну авантуру упустили нас два Примишљанца.

Примишље је родно село и Савино и моје. Тачно је 55 година како сам из завичајног Кордуна, после завршетка основне, дошао у средњу економску школу у Зрењанин. Отада је Војводина мој други завичај. Саво је дошао пре 20 година, после катастрофалног грађанског рата, у коме нас је нова хрватска власт брутално почистила са наших пет векова старих огњишта. Ту у прогонству, сад се већ може рећи у другом завичају, Саво се прихватио и успео да буде успешан оснивач, аутор и водитељ емисије „Завичај“. Лепо је формулисао да је емисија посвећена свима који свој завичај воле и у срцу носе. Истрајава у подухвату безмало целу деценију и управо остварује и реализује 500. „Завичај“. То је резултат за свако поштовање. Нека му ова честитка – пријатељска и професионална – буде признање и подстицај да настави за истом енергијом, како би сведочанство о страдању српског крајишког народа било аутентично и потпуно. Браво Саво! Продужи само тако!

И на крају овог изузетног медијског догађаја ваља нагласити да емисија Завичај обрађује теме везане за злехуду судбину Срба Крајишника. Такав погром какав смо доживели није задесио ниједну националну групу на европском тлу у прошлости?! Зато овакав новинарски ангажман и стварање емисије таквог профила заслужује све комплименте! Сава Смољановић је, као човек добре воље, омогућио добром делу наших прогнаних Крајишника да чују глас свог исконског завичаја – Српске Крајине. Признања слушалаца су најбољи доказ да је то тако.Тиме доприносимо да, сви ми крајишког порекла без обзира кад смо дошли, не заборавимо тамошњи завичај, јер је заборав варварство. Исто тако медијски морамо стварати осећај да је Војводина наш други завичај.

Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар