Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 18. јун 2015.

Само нас спортисти држе на врху

114. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 16.06.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

 САМО НАС СПОРТИСТИ ДРЖЕ НА ВРХУ  

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 114. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

           У средишњој недељи, средишњег месеца у години, од 08. до 14.06.2015. године, одступили смо од тешких друштвених и определили се за лаке спортске теме. Зашто?! Напросто зато што су српски спортисти баш овог викенда на светској и европској спортској сцени забележили вредне резултате који име Србије држе на врху! Међу њима запажену, можда и пресудну, улогу су имали тренери и такмичари крајишко војвођанског порекла. То је предмет нашег истраживања и бележења у токовима свесрпског битисања. Тиме само желимо указати да је допринос Срба из дијаспоре српском националном и државном корпусу непорецив и значајан. Владајући политички и друштвени естаблишмент из матице и престонице углавном то превиђа, штавише и негира?!

Бележимо догађаје у најприсутнијем спорту: како у свести, тако и свакодневној преокупацији српског грађанина. То је фудбал. Баш смо у недељно преподне, (14.06.) у тв преносу видели блистав успех српских момака до 20 година, како су у драматичној утакмици на Светском првенству у фудбалу, на Новом Зеланду, победили САД и ушли у полуфинале. Дотле су нам претходне ноћи (13.06.2015.) сениори, у квалификацијима за Европско првенство, приредили још једну бруку. Изгубила је репрезентација Србије од Данске са 2:0 и тако потврдила да српског фудбала већ 20 година нема на европској сцени.

Дан раније, од ових фудбалских догађаја, у петак вече 12.06, српски одбојкаши су овде у Новом Саду, приредили спектакуларно вече. Уживала је верна и бројна публика, и сви ми испред  малих екрана, у доброј игри и победи над светском велесилом одбојкашком репрезентацијом Бразила, у Светској лиги. Истовремено, на тај начин, своју тренерску величину гради Никола Грбић, својевремено најбољи одбојкаш света и члан Куће Славних.

У суботу 13. и у недељу 14. јуна кошаркашице Србије на Европском шампионату су бриљирале и са две победе обезбедиле пролаз за наставак такмичења. Најпре су декласирале Хрватску, а потом и Велику Британију, са по 20 поена разлике. Сигурном руком их води Марина Маљковић, кћи славног тренера Божидара Маљковића, пореклом из кршне Лике.

Тако нас само спортисти држе на врху светских збивања и преко њих се чује нешто добро за Србију. Не сме се притом заборавити већ легендарни Новак Ђоковић, првак света у тенису, највећи српски амбасадор свих времена. На жалост, на свим другим секторима живота и ангажмана је много ружно и тужно.

Милан Ливада





Нема коментара:

Постави коментар