Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 16. јануар 2016.

СВЕ ПО ГЛАВАМА КРАЈИШНИКА

142. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 29.12.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

СВЕ ПО ГЛАВАМА КРАЈИШНИКА 

Желимо добро вече поштованим слушаоцим Радија Фрушка гора. Ово је наша 142. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
Последњу недељу у одлазећој 2015., од 21. до 27.12., уочи Нове 2016. године, забележили смо три трајнија догађаја, у којима учествује знатан број наших Крајишника Војвођана, у контексту свесрпских (не)прилика. У први мах сви су донекле позитивни, али дубље понирање у њихову суштину открива горчину у осећањима робовско поданичке позиције оних на које се односе! Помешана нада и горчина се сручила на крајишке главе.
Подуже се у Новом Саду, што је наша прва прича, славодобитно пропагира спасоносни долазак неке америчке фирме из аутомобилске индустрије. Градска скупштина је из прихода од пореских обвезника издвојила чак четири милијарде динара за халу и друге потребе за покретање посла. Спомиње се да ће око три хиљаде људи овде добити радно место. Већ се многи за то и припремају. Из њихових доживљаја на том месту велике наде сазнало се за разочарење и горчину. Послодавци су бахато саопштавали: плата је 20 хиљада динара и коме се не свиђа нека одмах иде!
Друга прича се односи на дуге протесте војвођанских пољопривредника. Просто речено они хоће да обрађују најплоднију земљу на свету, а не да се она продају странцима! Иако власт игнорише њихове захтеве, изгледа да су делимично успели, да се у нови закон угради понешто од њихових хтења за добробит војвођанских села, пре свега. Тешко је здравом разуму да схвати да смо већ уништили фабрике, а сад хоћемо и земљу?!
Недавно је, што је наша трећа прича, Тужилаштво у Новом Саду саопштило да је обуставило истрагу против три тајкуна и седам њихових сарадника у овом граду. Пре две и по године, када су ухапшени, насловили смо осврт на то Гладни Крајишници и њихови тајкуни, јер су пореклом са наших простора. Поновио се манир власти да политичке противнике сумњиче, хапсе, блате преко медија, а онда се покаже да правно нема ништа!
И, на крају, још једна крајишка мука пада у очи посматрачима наше стварности данас и овде. Гомиле Крајишника острашћено и слепо подржавају мере власти које најгоре погађају баш огромну већину њихових прогнаних земљака! Али, то је демократија на српски начин, па нека вам је срећно Крајишници!

Милан Ливада 

Нема коментара:

Постави коментар