Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 15. јун 2017.

НЕ САМО ЈЕФТИНА РАДНА СНАГА

217. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за  13.06.2017.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

НЕ САМО ЈЕФТИНА РАДНА СНАГА

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 217. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
У недељи од 05. до 11. јуна 2017. године забележили смо овде у Новом Саду обећање политичара да ће нам доћи инвеститор који доноси високе плате за 500 инжењера. То је нешто ново, јер је ружно било слушати те наше надмене олигархе када позивају стране инвеститоре и нуде им стручну, а јефтину радну снагу. Тиме јавно понижавају своје поданике, са којима апсолутистички владају, и које су свели на робовску радну снагу. Тако нешто смо видели пре коју годину, такође овде у Новом Саду, када је помпезно најављиван велики инвеститор. Дошао је амерички Лид са платама од двадесет хиљада динара. Прича се по граду да  тамошњи послодавци вичу на запослене: - ко није задовољан нека иде!
Сада војвођански и новосадски владари најављују долазак немачког Континентала, који доноси високо софистицирану производњу у аутомобилској индустрији. Наводно ће запослити више од 500 инжењера свих струка, са платама по две-три хиљаде евра. Да ли то политичари у својству послодаваца почињу да схватају, да им требају компаније у којима ће посао наћи високо стручни млади људи? Мислимо да се ради само о пропагандном трику; да се владари покажу у јавности да ето могу да ураде све што хоће... Као дрски цинизам делују похвале таквих инвеститора и европских политичких званичника, када у званичним изјавама на сва уста хвале успешне српске реформе. Наравно, да је из њиховог угла то успешно што је држава прихватила колонијалну позицију и сиромаштво широких народних маса! Наши се онда хвале како им странци признају успешно вођење државе! Штавише власт је незаконитим умањењем пензија и плата повећала сиромаштво тврдњама да су оштећени сами пристали на одузимање имовине. О потреби искорењивања сиромаштва у српском друштву нико не говори. Запамтио сам изјаву једног високог политичара велике земље Индије. Рекао је да могу говорити о неком успеху тек кад искорене сиромаштво. Зашто ли се наши на њега не угледају? Него, наше врзино коло иде у недоглед, не знамо чему можемо да се надамо?


Милан Ливада    


Нема коментара:

Постави коментар