Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 11. јун 2017.

ОТКРИВАЊЕ ЗАРОБЉЕНЕ ИСТОРИЈЕ

216. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за  06.06.2017.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

ОТКРИВАЊЕ ЗАРОБЉЕНЕ ИСТОРИЈЕ

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 216. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
У недељи од 29. маја до 06.јуна 2017. године забележили смо откривање заробљене историје. То је тема за коју се може рећи и то су српска посла. Тако гласи иронична примедба на лоше понашање Срба, посебно њихових вођа. Овај пут то се односи на писање историје о Српском добровољачком покрету. Тек сада, после 100 година,  сазнајемо више истине о Србима Крајишницима, и не само њима, који су са 5 континената, дошли у Српску војску, избеглу из окупиране јој отаџбине у Грчку, у Првом светском рату. О том откривању заробљене историје, како ју је сам назвао, беседио је др Милан Мицић на трибини у Историјском архиву Града Новог Сада 30. маја, у организацији Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца “Обилић”. Др Мицић је потомак српског ратног добровољца из добровољачке колоније Војвода Степа у Банату. По вокацији је историчар и писац. Написао је више од 30 књига, са тематиком углавном о добровољцима. Кад год смо дотицали тему Српски добровољци у Великом рату указивали смо да без његових истраживања не би имали пуну истину о тако битном српском питању. У ствари у овим годинама сећања на Велики рат својим опусом Мицић се уздиже у култног писца, историјски и литерарно, о ратним добровољцима
      Широј јавности је потпуно непознато да је Удружење ратних добровољаца формирано 1905. године. Књижицу број 1 је имао краљ Петар Први. Међутим, после велике победе сила Антанте, међу којима је била и Србија, и стварања заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца, пресудан допринос тој победи од стране српских ратних добровољаца гурнут је на маргину. Са муком су ти ратници у новој држави остваривали своја права за ратне заслуге. Кад су комунисти, после Другог светског рата, дошли на власт тотално су дисква-лификовали ове заслужне људе!? Владавина комуниста на штету Срба почела је сатани-зацијом српских ратних добровољаца, “краљевих миљеника”, како су их подругљиво звали. Већ 1947. године забрањен је рад њиховог Удружења трајно. Решењем Министар-ства унутрашњих послова Југославије дисквалификовани су, и то ни мање ни више, него да су профашистичка организација. Решење је потписао Александар Ранковић.
     Непријатељски однос комуниста према добровољцима био је исказиван и између два рата. Они су били за рушење Југославије, коју су бранили једино Срби. У органима власти заједничке државе прусудан утицај су имали словеначки и хрватски кадрови. Они су били ратни губитници и жестоко су мрзели своје дојучерашње суграђане у Аустроугарској, који су пребегли да се боре за Србију. Многима су тако доделили земљу у Банату на мочварном подручју, која се уопште није могла обрађивати! Људи су масовно умирали, нарочито деца. Тешко су бивши ратници добијали боља станишта.

Милан Ливада
   



Нема коментара:

Постави коментар