Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 9. септембар 2017.

РАСПРОДАЈА ЗЕМЉЕ

228. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за  29.08.2017.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

РАСПРОДАЈА ЗЕМЉЕ 

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 228. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
У недељи од 21. до 27.08.2017. године осврт на актуелну дебату у српском парламенту насловили смо Распродаја земље. Вишедневна расправа је вођена о изменама закона о пољопривредном земљишту на основу којих се одлаже на десет година примена одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП). По тој злогласној одредби за који дан, прецизно од 01. септембра 2017., требало је да почне слободна распродаја српских ораница у приватном власништву грађанима Европске уније. Такву штетну одлуку за државне и националне интересе није донела ниједна друга земља пре пуноправног чланства у ЕУ, осим Србије! При том Србија вероватно неће ни постати чланица Европске уније, али је пожурила да будзашто прода сумњивим европским фирмама већи део своје привреде; да своје грађане претвори у робовску радну снагу и, најзад, да им распрода и оно најдрагоценије - своје најплодније оранице у Европи!? Упозорио је неко да се преко СНН-а рекламира да је Србија земља јефтине радне снаге!
Као и увек мучан је утисак оставила дебата о том животно важном питању за српску нацију и државу. Већином острашћени говорници владајуће коалиције понављали су безброј пута како они тобоже спасавају, колико се може, оно што су потписали жути. Узвратила им је посланица жутих да се уозбиље и коначно одрасту, јер је ССП потписан 2013. године, када су они већ били на власти. Позвала их је да, најзад, почну да говоре да су заједно то урадили. Наравно, није вредело, наставили су у свом  стилу, уз френетичне аплаузе малтене сваком из њихова табора, као некад титоистички обожаватељи вође.
Аутору овог осврта описана дебата је личила на ону после распада заједничке државе Југославије. И онда су посленици Скупштине Србије, посебно неки који су још на власти, острашћено галамили како ће да штите Републику Српску Крајину. Показало се да је то био бестидни цинизам. Јер, у судбоносним тренуцима сви су је издали. Били смо сведоци како су после продаје Крајине насилно настојали да се то понижење уопште не спомиње, док несрећне крајишке избеглице и данас понижавају!

Милан Ливада  



Нема коментара:

Постави коментар